Turcia s-a oferit să îi evacueze pe mare pe militarii ucraineni răniți și blocați în Azovstal

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Turcia, membră a NATO, a propus evacuarea pe mare a combatanţilor ucraineni răniţi ascunşi în combinatul Azovstal din Mariupol, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan.

soldati aflați in catacombele AzovstalFoto: Serviciul de graniceri al Ucrainei

Ibrahim Kalin a declarat într-un interviu pentru Reuters că a discutat personal despre această propunere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, şi că aceasta rămâne „pe masă”, deşi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Conform planului, oamenii evacuaţi din imensă uzină siderurgică Azovstal ar urma să fie duşi pe uscat în portul Berdiansk, care, la fel ca Mariupol, se află la Marea Azov, iar o navă turcească să îi ducă prin Marea Neagră la Istanbul, a spus el.

”Dacă se poate face în acest fel, suntem fericiţi să o facem. Suntem pregătiţi. De fapt, nava noastră este pregătită să plece şi să aducă în Turcia soldaţii răniţi şi alţi civili”, a declarat Kalin, care este și principalul consilier de politică externă al lui Erdogan.

Ucraina şi Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuări pe mare.

După săptămâni de asediu şi bombardamente ruseşti, Mariupol este în mâinile ruşilor, dar sute de luptători ucraineni rezistă sub atacuri grele la combinatul siderurgic.

Mai mulţi civili care se adăposteau în uzină au fost evacuaţi luna aceasta cu ajutorul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al Naţiunilor Unite. Propunerea Turciei include şi evacuarea civililor care se află încă acolo.

Zelenski a declarat că sunt în curs de desfăşurare discuţii complexe pentru evacuarea unui număr mare de soldaţi răniţi din combinatul siderurgic în schimbul eliberării de prizonieri de război ruşi.

Rusia, care a susținut că luptătorii ucraineni ar trebui să se predea, a vorbit public foarte puţin despre aceste discuţii. Kalin a declarat că poziţia Rusiei „se schimbă de la o zi la alta”.

”Ei se uită la situaţia de securitate de pe teren şi la alte dinamici, la negocierile lor, la propria lor coordonare internă. Aşa că, uneori, este greu să obţii un răspuns ferm (sau) un angajament din partea uneia dintre părţi”’, a spus el.

Turcia se învecinează cu Rusia şi Ucraina, are legături bune cu ambele ţări şi a încercat să faciliteze negocierile de pace. S-a opus invaziei Rusiei şi a furnizat Kievului drone armate, deşi în acelaşi timp se opune sancţiunilor occidentale impuse Moscovei. (Sursa: Agerpres)

spot_imgspot_img