Ucrainean arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. A fost recrutat pe un „chat de întâlniri”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Vasil Maliuk, șeful SBU, serviciul de informații al Ucrainei, Foto: Viacheslav Ratynskyi / AFP / Profimedia

Vasil Maliuk, șeful SBU, serviciul de informații al Ucrainei, Foto: Viacheslav Ratynskyi / AFP / Profimedia

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri că a arestat un presupus informator rus, recrutat prin intermediul unui „chat de întâlniri” şi care este acuzat că a ajutat Moscova să-şi planifice atacurile, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Bărbatul, care locuia în oraşul Harkov (nord-est), a început o „cooperare” cu forţele ruse „prin intermediul unui chat de întâlniri popular de pe serviciul de mesagerie Telegram”, a anunţat SBU pe această reţea socială.

Serviciile ucrainene au anunţat că i-au confiscat telefonul, pe care bărbatul l-a folosit pentru a comunica cu „prietena” sa rusoaică şi cu care fotografia „instalaţii militare” pentru a „ajuta Moscova” să pregătească lovituri asupra oraşului Harkov.

Bărbatul a fost plasat în arest preventiv şi riscă până la 8 ani de închisoare, potrivit aceleiaşi surse.

SBU a anunţat, de asemenea, miercuri condamnarea la 15 ani de închisoare a unui locuitor din Odesa, un mare port ucrainean la Marea Neagră, acuzat că este „agent” al serviciilor de securitate ruse.

Bărbatul a „înregistrat geolocalizarea potenţialelor ţinte şi apoi le-a trimis supervizorului său rus prin mesagerie pentru a ajusta focul inamic”, a afirmat SBU, care a precizat că el a fost arestat în 2023, în timp ce „încerca să transmită informaţii” Rusiei.

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, procurorii din Ucraina au deschis mii de dosare privind suspiciuni de colaborare cu forţele Moscovei.

ONU a anunţat anul trecut că Ucraina a deschis peste 6.600 de proceduri penale „împotriva unor indivizi pentru colaborare şi alte infracţiuni legate de conflict” de la începutul războiului.

spot_imgspot_img