UE aprobă un nou ajutor financiar pentru Ucraina, de 5 miliarde de euro

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cei 27 de miniştri de finanţe ai UE au dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului, relatează AFP și Agerpres.

Școală distrusă de bombardamentele rusești în satul Vilhivka, regiunea HarkovFoto: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia Images

Această asistenţă sub formă de împrumut, propusă miercuri de Comisia Europeană, reprezintă a doua tranşă dintr-un pachet maxim de nouă miliarde pentru 2022 anunţat în mai de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

„Noul împrumut de 5 miliarde de euro va fi utilizat pentru funcţionarea cotidiană a statului (ucrainean) şi a infrastructurilor esenţiale ale ţării, precum şcolile şi spitalele”, a declarat ministrul ceh de finanţe, Zbynek Stanjura, după o reuniune la Praga a omologilor săi din UE.

Cei 27 au aprobat pe 12 iulie un prim ajutor de un miliard de euro, în cadrul acestei „asistenţe macrofinanciare”. Această sumă a fost cheltuită la începutul lui august.

Stanjura a promis vineri că face eforturi „pentru a obţine un acord rapid privind punerea la dispoziţie a celor trei miliarde de euro restante”.

Ajutoarele financiare s-ar putea dovedi insuficiente

Statele membre sunt divizate asupra modalităţilor de finanţare ale acestei sume, ceea ce întârzie procesul. „Trebuie să ne punem de acord asupra repartiţiei între împrumuturi şi subvenţii”, a recunoscut ministrul ceh, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE din luna iulie.

Cele nouă miliarde de euro promise de UE se înscriu într-un efort internaţional mai amplu, susţinut în special de SUA şi de celelalte ţări ale G7 şi care totalizează 39 de miliarde.

Însă această sumă ar urma să se dovedească insuficientă, întrucât ea a fost calculată plecând de la ipoteza că invazia militară declanşată de Rusia în Ucraina va lua sfârşit în luna august, potrivit unui diplomat european.

Ea nu ţine cont nici de nevoile imense pentru reconstrucţia ţării. Banca Mondială a estimat vineri costul „actual” al acestei reconstrucţii la 349 de miliarde de euro, precizând că el ar urma „să crească şi mai mult în următoarele luni, pe măsură ce războiul se prelungeşte”.

Asistenţa macrofinanciară este un ajutor pe care UE îl furnizează ţărilor vecine care se confruntă cu grave probeleme ale balanţei de plăţi, completând un ajutor al Fondului Monetar Internaţional.

___

spot_imgspot_img