Un atac atribuit Rusiei a ucis aproape 80 de combatanți sirieni dintr-o grupare aliată cu Turcia / Ce este Legiunea Sham, care a trimis oameni în Libia și în Nagorno Karabah – International

Aproape 80 de rebeli sirieni aliați cu Turcia au fost uciși luni în lovituri atribuite Rusiei și care au vizat o tabără de antrenament din Idlib, în Siria, în cea mai sângeroasă escaladare a conflictului din ultimele opt luni, potrivit AFP.

În războiul complex din Siria, Rusia ajută militar regimul lui Bashar al-Assad iar Turcia susține grupările rebele din provincia Idlib, ultimul mare bastion jihadist și rebel, în nord-estul țării.

În această provincie, cele două puteri externe au negociat mai multe încetări ale focului și un armistițiu este în vigoare din martie, în ciuda confruntărilor sporadice.

Loviturile aeriene, atribuite Moscovei de un responsabil rebel și de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), au vizat o tabără de antrenament a Faylaq al-Sham (Legiunea Sham), una dintre principalele grupări rebele siriene susținute de Turcia, care are graniță comună cu Siria.

Atacurile au ucis “78 de combatanți” și au rănit alți circa o sută în regiunea Jabal al-Duayli, în nordul provinciei Idlib, în apropiere de granița turcă, potrivit directorului Observatorului, Rami Abdel Rahman. Unele dintre persoanele rănite sunt “în stare critică”.

În Orașul Idlib, capitala provinciei cu același nume, zeci de persoane au participat la funeraliile combatanților, cu o rugăciune colectivă în fața sicrielor aliniate.

“Bilanțul este cel mai grav de la intrarea în vigoare a armistițiului” în Idlib, potrivit lui Abdel Rahman.

Într-un comunicat, Frontul de Eliberare Națională, o coaliție a grupărilor rebele afiliate Ankarei și din care face parte și Faylaq al-Sham, a recunoscut moartea unui “număr mare” de luptători.

Coaliția a denunțat o “crimă odioasă, care face parte integrantă din seria de crime rusești” și a promis represalii: “Nu vom ezita să replicăm în așa fel încât să facem rău dușmanului”.

Ce este Legiunea Sham

Faylaq al-Sham este una dintre principalele grupări rebele afiliate Turciei.

Gruparea a fost înființată în martie 2014 după unirea mai multor facțiuni islamiste, active în nordul și centrul Siriei dar și în centrul capitalei Damasc, și este considerată ca fiind apropiată de aripa siriană a Fraților Musulmani, unii experți considerând-o chiar brațul său armat.

În nord-vestul Siriei, Faylaq al-Sham a făcut parte din coaliția Jaish al-Fath, care a unit o perioadă rebelii și jihadiștii din Hayat Tahrir al-Sham pentru a prelua controlul total asupra provinciei Idlib în vara lui 2015.

Dar disensiunile interne au dus la ruperea coaliției.

Faylaq al-Sham este reputată ca fiind principala facțiune siriană pe care se sprijină Turcia.

Alături de armata turcă, Faylaq al-Sham a participat la cele trei ofensive lansate din 2016, în principal împotriva forțelor kurde siriene.

Gruparea dispune de câteva mii de luptători, amplasați în teritoriile pro-turce din nordul sirian, în regiune vecine cu Idilb și Alep, potrivit OSDO.

“În rândul forțelor auxiliare siriene, Faylaq al-Sham este favorita președintelui Erdogan”, arată analistul Nicholas Heras.

“Este una dintre principalele agenții de recrutare pentru legiunea străină amplasată de Turcia împotriva aliaților Rusiei, în Africa de Nord și în Caucaz”, a subliniat el, referindu-se la Libia și Nagorno Karabah.

Angajament regional și avertismentul Rusiei

În opinia acestui expert, atacul rusesc de luni reprezintă un avertisment trimis de Moscova Ankarei.

Turcia a trimis în Libia mii de combatanți sirieni, printre care elemente din Faylaq al-Sham, pentru a susține guvernul de uniune națională, recunoscut de ONU și cu sediul la Tripoli, în fața autorităților din Estul generalului Khalifa Haftar, sprijinit de Rusia.

Potrivit OSDO, numărul acestor combatanți sirieni se ridică la 18.000.

Același scenariu s-a reprodus în conflictul care opune de săptămâni Azerbaidjanul și Armenia în regiunea Nagorno Karabah.

Peste 2.000 de combatanți sirieni din diferite facțiuni au fost trimiși în regiune, tot potrivit OSDO.

Erevanul acuză Ankara că a trimis “mercenari” din nordul sirian pentru a sprijini forțele azere.

“Faylaq al-Sham este una dintre principalele facțiuni siriene care a trimis membri ai săi în Libia, la fel cum numeroși combatanți proveniți din rândurile sale s-au deplasat în Nagorno Karabah”, confirmă directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Nu este pentru prima oară când raidurile rusești vizează Faylaq al-Sham: în septembrie 2017, aproape 70 de membri ai grupării au fost uciși în bombardamente aeriene.

Grupare rebelă influentă, Faylaq al-Sham a participat la negocierile sub egida ONU de la Geneva, care nu au identificat însă niciodată o soluție la conflict.

Reprezentanți ai săi au luat parte și la procesul denumit Astana, inițiat de Moscova și de Teheran – doi aliați ai Damascului – pentru a discuta cu Ankara o soluție politică la război.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *