Un nou val al pandemiei ar putea începe – Capital

Directorul filialei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) anunță că numărul infectărilor cu noul coronavirus a început să crească semnificativ de o săptămână, în contextul în care timp de mai bine de două luni, cazurile au stagnat.

De mențioat este faptul că, precizările sale vi în contextul creșterii accelerate a numărului de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în regiunea europeană, în special din cauza infectărilor cu “varianta Delta” a virusului.

În acest context, directorul OMS lansează riscul unui avertisment în privinţa riscului unui nou val al pandemiei de coronavirus, informează AFP şi Reuters. El susține că singura soluție rămâne ca întreaga populație să rămână disciplinată.

“Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepţia cazului în care vom rămâne disciplinaţi”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o conferinţă online.

OMS mai amintește că în cursul săptămânii trecute, numărul infectărilor a crescut cu 10% în regiunea Europa, care numără 53 de ţări şi teritorii, ”în urma creşterii deplasărilor de persoane, călătoriilor, adunărilor publice şi relaxării restricţiilor sociale”.

Varianta Delta ar putea lovi crunt Europa

Șeful OMS Europa susține că noa variantă este extrem de îngrijorătoare, mai ales având în vedere faptul că foarte multe persoane nu s-au vaccinat încă.

“Această evoluţie se înscrie în contextul unei situaţii care evoluează rapid, unei noi variante îngrijorătoare – varianta Delta – şi se produce într-o regiune în care, în pofida eforturilor considerabile ale statelor membre, milioane de persoane nu sunt încă vaccinate”, a precizat Hans Kluge.

De menționat este faptul că varianta Delta a noului coronavirus este deosebit de contagioasă, iar Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) estimează că ar urma să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi de COVID-19 din Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august.

Aceași reacție a venit și din partea reprezentaților OMS Europa, care au declarat joi că se aşteaptă ca varianta Delta să devină “dominantă” până în luna august pe “Bătrânul continent”.

Amintim faptul că varianta a fost detectată iniţial în India și este cu 40%-60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, precizează OMS Europa.

În august, regiunea Europa “nu va fi complet vaccinată (63% dintre rezidenţi aşteaptă încă prima doză de vaccin)… şi va fi în continuare lipsită în majoritatea sa de restricţii, odată cu intensificarea călătoriilor şi creşterea numărului de persoane care participă la adunări publice”, au precizat joi reprezentanţii OMS.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *