„Un punct de vedere cultural”. Cum își apără Viktor Orban discursul din România care a aprins Occidentul

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Premierul ungar Viktor Orban, aflat joi în vizită în Austria, și-a apărat discursul virulent pe care l-a susținut recent în România împotriva „amestecului de rase”, el motivând că a vorbit „dintr-un punct de vedere cultural”, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

La începutul conferinței de presă comune cu premierul ungar, cancelarul austriac Karl Nehammer a evocat această nouă controversă generată de declarațiile lui Viktor Orban, „condamnând cu fermitate orice formă de rasism şi antisemitism”.

Karl Nehammer a dat asigurări că el şi omologul său ungar au abordat subiectul „cu toată sinceritatea”.

  • „Suntem în acord perfect”, a reacţionat Viktor Orban, care s-a declarat „mândru” de politica de „toleranţă zero” a Ungariei, potrivit Agerpres.

„În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural”

În conferința de presă susținută la Viena, Viktor Orban și-a apărat discursul virulent pe care l-a avut în weekend la Băile Tușnad.

  • „Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului (Karl Nehammer – n.r.) să plaseze informaţiile într-un context cultural.
  • În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”, a declarat premierul Ungariei.

Liderul naţionalist ungar în vârstă de 59 de ani, un obişnuit al declaraţiilor controversate împotriva migranţilor, a respins sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut la Băile Tuşnad, în România, viziunea unei societăţi „multietnice”.

  • „Nu vrem să fim o rasă mixtă”, care să se amestece cu „non-europeni”, a spus el, înainte de a face o aparentă aluzie la camerele de gazare ale regimului nazist, ceea ce i-a atras critici dure din partea comunităţii evreieşti şi demisia unei consiliere.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban şi-a transformat ţara aplicând reforme „iliberale”, bazate pe „apărarea unei Europe creştine”. El i-a atacat în special pe migranţii veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu şi ONG-urile care le vin în ajutor, înăsprind accesul la azil şi ridicând garduri la frontiere.

spot_imgspot_img