Un tânăr pasionat de arme, fost angajat la o bază militară, autorul Pentagon Leaks (Washington Post)

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Persoana care a divulgat documente clasificate ale serviciilor secrete americane care au dus la declanşarea unei anchete de securitate naţională este un tânăr pasionat de arme, în jur de 20 de ani, care a lucrat la o bază militară, a relatat miercuri The Washington Post, care a citat membri ai unui grup de discuţii online pe care îl folosea şi presupusul autor, transmite joi Reuters.

Scurgerea importantă de documente secrete ale PentagonuluiFoto: Aleksandar Stojanov / Panthermedia / Profimedia

Persoana a postat documente clasificate pe un grup de discuţii de pe platforma de mesagerie Discord, unui număr de circa 25 de bărbaţi şi băieţi care împărtăşeau „o pasiune comună pentru arme, echipament militar şi Dumnezeu”, a scris The Washington Post, care şi-a redactat articolul – în care nu identifică persoana respectivă – pe baza unor interviuri cu doi membri ai platformei Discord, populară în rândul amatorilor de jocuri video.

Reuters anunţă că nu a putut verifica detalii din relatarea publicaţiei americane.

Într-o declaraţie difuzată miercuri, platforma Discord a anunţat că cooperează cu agenţiile de aplicare a legii.

Departamentul Apărării şi Departamentul Justiţiei nu au răspuns imediat unei solicitări a Reuters de a comenta aceste informaţii.

Departamentul de Justiţie a deschis o anchetă penală oficială săptămâna trecută după ce chestiunea a fost sesizată de Pentagon, care evaluează pagubele provocate de ceea ce s-ar putea dovedi cea mai gravă scurgere de informaţii clasificate din SUA din ultimii ani.

Persoana era cunoscută sub pseudonimul OG, argou pentru Original Gangster, sau un tradiţionalist de şcoală veche. Persoana a fost descrisă de una dintre sursele The Washington Post ca având între 20 şi 25 de ani, şi – potrivit aceleiaşi surse – era apreciat de membrii grupului.

„Este bine pregătit fizic. Este puternic. Este înarmat. Este instruit. Cam la ce te poţi aştepta de la un film nebunesc”, a declarat un membru al platformei, care a declarat că nu a împlinit încă 18 ani şi care a vorbit sub rezerva anonimatului, cu permisiunea mamei sale, potrivit relatării publicaţiei americane.

În ceea ce pare a fi cea mai gravă scurgere de secrete ale SUA din ultimii ani, poze cu documente sensibile au fost postate pe Discord şi pe alte platforme, inclusiv pe aplicaţia de mesagerie online 4Chan, pe aplicaţia de mesagerie globală criptată Telegram şi pe Twitter.

Agenţiile de securitate naţională din SUA şi Departamentul de Justiţie investighează aceste scurgeri de documente secrete pentru a evalua prejudiciul adus securităţii naţionale şi relaţiilor cu aliaţii SUA şi cu alte ţări, inclusiv cu Ucraina.

spot_imgspot_img