Un turc condamnat pentru trafic de droguri și căutat prin Interpol a fost asasinat în plină zi în Republica Moldova / Cum explică autoritățile moldovene faptul că Eren Izzet era în libertate

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Interpol, Foto: Laurent Cirpiani / AP / Profimedia

Interpol, Foto: Laurent Cirpiani / AP / Profimedia

Un turc descris de poliție ca fiind un traficant de droguri turc condamnat și care solicita azil a fost împușcat mortal într-un atac armat de miercuri, un eveniment extrem de neobișnuit în capitala în general liniștită a Republicii Moldovei, relatează Reuters. Procuratura Generală a explicat de ce Eren Izzet nu era în arest chiar dacă acesta figura ca persoana căutată de către autoritățile din Marea Britanie.

Ministerul de Interne al fostului stat sovietic a declarat că un atacator aflat la bordul unei trotinete electrice a tras câteva focuri de armă vineri dimineață asupra bărbatului, care stătea pe terasa unei cafenele din cartierul Râșcani din Chișinău. Atacatorul a scăpat.

Inspectorul șef de poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru postul național de radio că incidentul poartă semnele distinctive ale unui criminal profesionist.

Poliția a postat online imagini de la camerele de securitate cu suspectul, purtând o cască de protecție.

Ministerul de Interne a declarat că victima figura pe o listă de persoane urmărite Interpol, fiind suspectată de trafic de heroină. Cererea sa de azil fusese respinsă, dar procedurile legale nu fuseseră încă finalizate.

Victima ar fi fost Eren Izzet, un lider al grupării criminale din Londra, Tottenham Turks, care fusese condamnat în Anglia pentru mai multe infracțiuni, dar care a evadat.

Locuitorii au spus că incidentul a fost practic fără precedent în Chișinău, un oraș înfrunzit și în general pașnic cu 780.000 de locuitori.

Cum explică procuratura din Republica Moldova că victima se afla în libertate, deși era căutat prin Interpol

Eren Izzet era căutat de autoritățile britanice, după ce acest a reușit să fugă din Marea Britanie, unde fusese condamnat la executarea unei pedepse de 21,5 ani pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale, precum și pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri și conducerea unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte, scrie Unimedia, citând procuratura.

El era reținut pe 26 mai 2022 pe teritoriul Republicii Moldova, după ce fusese dat în urmărire internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii.   

Acesta a fost plasat în arest în vederea extrădării. 

Cum s-au derulat evenimentele:

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale Republicii Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției – 1 și Procuratura Generală – 3), care în termenii legali și conform prevederilor art.544 Cod de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și la moment, se află în examinare. 

La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație. 

În octombrie 2022, IGM a emis Decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări a cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la data de 3 iulie 2024. 

Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile. 

spot_imgspot_img