Victorie a oligarhilor ruși în Elveția. Decizia anunțată de Guvernul de la Berna care ar putea stârni controverse

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Confiscarea averilor oligarhilor ruși și folosirea banilor pentru reconstrucţia Ucrainei este neconstituţională în Elveţia, a anunțat Guvernul de la Berna, citând concluziile unui grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie, conform Reuters și AFP. Elveţia a îngheţat active financiare în valoare de 7,5 miliarde de franci elveţieni (8,13 miliarde de dolari) în cadrul sancţiunilor împotriva ruşilor pentru invazia Moscovei în Ucraina.

ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

În urma discuţiilor internaţionale şi a solicitărilor legate de posibilitatea ca banii să fie folosiţi pentru a finanţa reconstrucţia în Ucraina, Berna a analizat ce ar putea face cu activele îngheţate şi a înfiinţat un grup de lucru pentru a dezbate această problemă.

„Nu există niciun temei juridic pentru confiscare”

Acest grup de lucru înfiinţat de Oficiul Federal de Justiţie (Ministerul de Justiţie) a ajuns la concluzia că exproprierea activelor private de origine legală fără despăgubiri nu este permisă de legislaţia elveţiană, iar confiscarea bunurilor private îngheţate „este incompatibilă cu Constituţia federală şi cu ordinea juridică în vigoare şi încalcă angajamentele internaţionale ale Elveţiei”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Berna.

  • „Alte ţări au drepturi şi garanţii constituţionale similare”, a transmis guvernul elveţian.

Acesta a dat totuși asigurări că sprijinul pentru Ucraina va continua, „independent de discuţiile privind activele îngheţate” ale oligarhilor ruşi.

Băncile elveţiene s-au opus, de asemenea, confiscării. „Nu există niciun temei juridic pentru confiscare în prezent”, a declarat luna trecută Asociaţia elveţiană a bancherilor.

Anunţul guvernului de la Berna va stârni fără îndoială controverse.

Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a criticat miercuri guvernul elveţian pentru că a refuzat să trimită muniţie pentru tancurile Gepard în Ucraina, relatează The Guardian. Habeck a spus într-un interviu acordat Die Zeit că „nu poate înţelege” de ce Elveţia nu furnizează muniţie Kievului.

Oligarhii ruși, active de aproape 19 miliarde de euro înghețate în UE

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur. Moscova a descris măsura drept un „furt”.

Deşi nu face parte din UE, Elveţia s-a raliat rundelor succesive de sancţiuni impuse Rusiei de către blocul comunitar, dar aceasta a stârnit o dezbatere internă intensă asupra interpretării neutralităţii tradiţionale a Elveţiei.

La nivel internaţional au loc discuţii asupra folosirii activelor ruseşti îngheţate pentru reconstrucţia Ucrainei. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat miercuri că UE va face un inventar exact al activelor îngheţate aparţinând Băncii Centrale a Rusiei în vederea „posibilei utilizări” a acestora pentru reconstrucţia Ucrainei.

  • „Vom urmări oligarhii (ruşi) care încearcă să-şi disimuleze sau să-şi vândă activele pentru a eluda sancţiunile.
  • Şi, împreună cu statele membre, vom revizui activele îngheţate ale Băncii Centrale ruse în UE. Trebuie să ştim unde se află şi cantitatea lor. Aceasta este crucial în vederea posibilei folosiri a activelor ruseşti pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei”, a spus Ursula von der Leyen, anunţând detaliile celui de-al 10-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei pe care-l pregăteşte UE.
spot_imgspot_img