VIDEO A fost deschisă circulația pe încă un ciot de autostradă – tronsonul Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania – Infrastructura

Luni după-amiază a fost deschisă circulație pe încă un lot de autostradă – tronsonul de la Târgu Mureș la Ungheni (aeroport) din Autostrada Transilvania. Este un ciot de doar puțin peste 9 km – 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi – însă vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic și permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș.

Ciotul de autostradă a fost deschis traficului luni după ora 14.00.

Coordonatorul de proiect din partea Strabag pentru realizarea lotului Târgu Mureş – Ungheni al Autostrăzii Transilvania, Marius Mitrofan, spune că acest tronson este dat în circulaţie mai devreme cu două luni faţă de termenul prevăzut în contract – 22 ianuarie 2022.

Lungimea este de 4,5 km, fiind completată cu 4,7 de kilometri de drum care face legătura între autostradă şi Târgu Mureş. Este un drum expres pe 4 benzi de circulaţie şi cu o zonă mediană. Tronsonul de autostradă de 4,5 km se finalizează în dreptul kilometrului 0, de unde, spre viitor, vor pleca cele două conexiuni de autostradă – continuarea A3 spre Braşov şi A8, care este în fază de studiu de fezabilitate și care ar trebui să lege Târgu Mureş de Iaşi.

Reprezentantului companiei a afirmat, conform Agerpres, că acest seminod este important pentru că rezolvă o problemă gravă de trafic, care afecta oraşul Ungheni.

A3 Târgu Mureș – Ungheni (Aeroport)

Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură
Constructor: Strabag
Valoare: 192 mil. lei
Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări – iulie 2020)
Termen de execuție: 18 luni (contractual – ianuarie-februarie 2022)

Detalii despre proiect: 3 poduri și pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri și pasaje pe autostradă, 2 noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la rețeaua de drum existentă

A3 Târgu Mureș – Ungheni – un lot cu probleme: de la un contract reziliat la o licitație care s-a întins nepermis de mult


Inițial scos în 2014, contractat în februarie 2015 cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci – autostrada fiind contractată pe fonduri europene, dar exact în momentul trecerii de la un exercițiu financiar la altul – lucrările n-au început, au tărăgănat un an.

Rezultatul? În aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului pentru că nu s-a dat ordinul de începere în termen de 12 luni.

Tronsonul a fost scos la licitație jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016, dar procedura s-a dovedit a fi o înșiruire de amânări și tergiversări, inclusiv o bătălie adevărată în instanțe.

Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit inițial în noiembrie 2017, după care au urmat contestațiile și decizii diferite date în instanță care au întors de două ori rezultatul procedurii.

Atât de mult timp a trecut însă de la lansarea licitației, încât ofertele depuse inițial de constructori și-au pierdut valabilitatea. Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste și să-și retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *