VIDEO Apel în societate: „De ce nu ar putea să voteze și tinerii de 16 ani?”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

I-am întrebat pe liderii filialelor de tineret ce au făcut partidele pentru tineri în ultimul an. Iar Cristian Opriș, președintele de la Forța Dreptei Tineret a răspuns: „Dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal, de ce nu ar putea să și voteze?”. Un proiect de lege a fost depus în Parlament. Ce s-a întâmplat mai departe.

Studenți la deschiderea anului universitar Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul organizației de tineret a partidului Forța Dreptei a reamintit depunerea în Parlament a proiectului de lege care cere dreptul de vot al tinerilor de 16 ani, la alegerile locale și europarlamentare, proiect care a trecut tacit de Senat în septembrie 2022, însă nu a ajuns la vot în Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă a fost propusă de studenți de la Facultatea de Științe Politice din București, sprijiniți de către deputatul Alexandru Kocsis.

Acesta a fost răspunsul lui Cristian Opriș la întrebarea adresată de către HotNews.ro. Întrebați și liderii partidelor de tineret PSD, USR, UDMR, PMP și AUR au enumerat alte lucruri pe care susțin că le-au făcut pentru tineri, în ultimul an. Redăm mai jos răspunsurile lor.

HotNews.ro a realizat o serie de mini-interviuri video cu liderii partidelor de tineret PSD, AUR, USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR, despre acțiunile politice ale organizațiilor cu impact asupra tinerilor din România. Jurnalista HotNews.ro Alexandra Nistor a abordat teme de interes pentru publicul tânăr, precum armata obligatorie, traficul de droguri, condiții în căminele studențești, LGBTQ, măsuri politice adoptate în ultimul an și sfaturi în vederea celor patru runde de alegeri de anul acesta.

*HotNews.ro a lansat invitația participării la aceste interviuri și către TNL (tineret PNL), însă aceștia au refuzat invitația.

„Dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal sau pot obține permis auto pentru anumite categorii, de ce nu ar putea să și voteze?”

Cristian Opriș, președinte Forța Dreptei Tineret: „Colegii noștri din Parlament, prin vocea organizației de tineret, au depus un proiect legislativ de reducere a vârstei de vot, la 16 ani, pentru alegerile locale și europarlamentare. Cred că e un proiect benefic pentru tineri pentru că, dacă cei de peste 16 ani pot răspunde penal, pot obține permis de conducere pentru anumite categorii, cum e B1, de ce nu ar putea să și voteze?”.

Răzvan Biro, președinte AUR Tineret: „Putem observa cât de dificilă este integrarea pe piața muncii a tinerilor și cel mai important este ca ei să poată să beneficieze de un venit optim, decent, să rămână în România. Noi considerăm că ar trebui ca, în primii ani de muncă, firmele care încadrează astfel de tineri la început de drum să fie scutite de taxarea muncii. Iar atunci să-și permită să le ofere un salariu net mult mai mare tinerilor”.

„O creștere extraordinară a bugetului pentru educație”

Alexandru Ghigiu , președinte PSD Tineret: „Dacă ne uităm la educație, spre exemplu, vorbim despre o creștere extraordinară a bugetului pentru educație care, din punctul meu de vedere, este o acțiune care vizează în primul rând tinerii. Dacă ne uităm la relansarea sau lansarea de diferite programe la Ministerul Familiei și Tineretului, pentru studenți, pentru tinerele familii, toate aceste programe sunt destinate cu precădere în zona de tineret. Creșterea sumelor alocate pentru burse, creșterea sumelor și numărului de călătorii pe CFR. Avem o paletă foarte largă”.

Mihai Costea, președinte USR Tineret: „USR a depus inițiative legislative. Prima care a fost adoptată, în octombrie 2023, face referire la acea sumă pe care o primesc tinerii aflați sub protecția statului, de 9.900 de lei pe care îi primeau o singură dată, respectiv de 2.860 de lei lunar – în momentul în care decideau că vor să se mute din Centrul rezidențial de stat, în chirie sau în altă parte. Noi am mutat, specific pe legislația în vigoare, vârsta de la care tânărul aflat în protecția statului poate să se mute, de la 18 la 26 de ani”.

„Am sprijinit programe precum Family Start și Student Invest”

Marius Lucian Lupu, președinte PMP Tineret: „Încercăm să-i motivăm să se implice în viața politică. Discutăm de un procent de tineri care să se regăsească pe liste, pe locuri eligibile”.

Szilágyi Dóra Emese, președinte UDMR Tineret: „Când UDMR făcea parte din coaliția de guvernare, a sprijinit programe precum Family Start și Student Invest, precum și programe de construire de grădinițe și creșe care încurajează tinerii, cuplurile care doresc să întemeieze o familie, dacă doresc să lucreze, își pot lăsa copiii în siguranță la o creșă sau la o grădiniță, de exemplu”.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO „Să ne asumăm să fim și bărbați”. Ar trebui să fie armata obligatorie în România? Ce spun președinții de tineret din partide

VIDEO „Să repunem accent pe școlile de meserii” / Liderii partidelor de tineret răspund ce ar face pentru un sistem de educație mai bun

VIDEO „Instituțiile ar trebui să destructureze aceste grupări mafiote”. Cum vor să reducă partidele de tineret traficul de droguri

Ce spun președinții organizațiilor de tineret ale partidelor despre căsătoria între cuplurile de același sex – VIDEO

spot_imgspot_img