LIVE Război în Ucraina – ziua 815: Zelenski se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord-est / Rezerve față de ideea unui armistițiu olimpic

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul de a cuceri orașul Harkov. „Ei și-au lansat operațiunea, care poate consta în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val”, a declarat Zelenski, într-un moment în care Rusia tocmai a obținut cele mai mari câștiguri teritoriale de la sfârșitul anului 2022. EL a dat totuși asigurări, într-un interviu pentru AFP, că, în pofida avansurilor rusești din ultimele zile în regiunea Harkov, situația este mai bună pentru forțele sale decât era în urmă cu o săptămână, când trupele Kremlinului au trecut granița prin surprindere.

Poziție ucraineană de artilerie din zona BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 815 – LIVE pe HotNews.ro:

01:15 Zelenski este la rândul său rezervat faţă de ideea unui armistiţiu olimpic: „Cine va garanta?”.

Preşedintele ucrainean a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu în războiul cu Rusia în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce anterior şi preşedintele rus Vladimir Putin exprimase o poziţie asemănătoare.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, cea care apără Flota Mării Negre.
  • Moldova negociază un acord de securitate cu UE. Maia Sandu: „O umbrelă pentru activități deja existente și, sperăm, altele noi”.
  • Președintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că nu va respecta armistițiul olimpic și că va continua să lupte în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.
  • Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie pentru artilerie, asigură Zelenski. Pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie.
  • Ucraina reia serviciile consulare pentru bărbații apți de încorporare din străinătate. Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora.
  • Alte patru publicații rusești sunt interzise în UE. Moscova amenință cu represalii. UE a anunțat vineri că suspendă distribuția a patru publicații rusești pe teritoriul comunitar, în pofida unui avertisment de la Moscova legat de faptul că o asemenea decizie va atrage represalii prompte
  • „Nu aveți încredere în Putin” când spune că nu va invada orașul Harkov, afirmă fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko. Liderul rus nu are posibilitatea de a cuceri Harkovul în acest moment din cauza forțelor defensive ale Ucrainei, a spus el.
  • Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1. Rusia şi China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze ruseşti către China.

–––––

spot_imgspot_img