VIDEO Ce provocări vede OCDE pe piața muncii din România: Îmbătrânirea populației, emigrație, prea mulți tineri care abandonează școala, prea puțini adulți au acces la cursuri de formare / Răspunsul premierului Ciucă – Educatie

Populația cu vârstă de muncă a scăzut în România din cauza îmbătrânirii și emigrației, dar acestea nu sunt singurele provocări cu care se confruntă piața muncii din România, a arătat vineri la București Mathias Cormann, secretarul general al OCDE. “Prea mulți tineri abandonează școala înainte de a căpăta competențele necesare pentru piața muncii, iar închihderea școlilor datorită crizei pandemice a aprofundat aceste disparități’, a spus acesta.

Secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a prezentat vineri la Palatul Victoria, în prezența premierului Nicolae Ciucă rezultatele unui studiu privind situația socio-economică din România ân contextul pandemiei de COVID-19.

Oficialul OCDE a notat progresele înregistrate de România, faptul că în ultimele două decade, țara noastră a prins din urmă economiile OCDE în ciuda crizei financiare din 2007-2008 și mai recent a pandemiei COVID-19, dar și faptul că mai avem multe probleme de rezolvat.

Printre acestea, Mathias Cormann a subliniat provocările de pe piața muncii.

  • “Există o serie de provocări pe piața muncii. Populația cu vârstă de muncă a scăzut datorită îmbătrânirii și emigrației. Și în trecut lipsa de forță de muncă a împiedicat dezvoltarea economică și acest lucru va continua și în viitor.
  • Este necesară îmbunătățirea participării și asigurarea că forța de muncă are competențele necesare. Integrarea pe piața muncii a persoanelor cu niveluri scăzute de educatie, mai ales în randul tinerilor, femeilor și a populației roma este o provocare. Participarea este destul de scăzută în randul anumitor categorii de persoane.”, a declarat Mathias Cormann.

Oficialul OCDE a mai precizat că situația este generată și din cauza inegalităților din sistemul de educație.

  • “Acest lucru este parțial explicat și de inegalitățile din sistemul de educație și domnul prim ministru a explicat eforturile Guvernului în acest domeniu și va incurajăm să continuați în această direcție.
  • România este printre țările în care mediul socio-economic are cel mai mare impact asupra performanței școlare. Prea mulți tineri abandonează școala înainte de a căpăta competențele necesare pentru a ajunge pe piața muncii.
  • Închiderea școlilor datorită crizei pandemice a aprofundat aceste disparități de învățare și inegalități privind accesul la educație.”, a spus secretarul general al OCDE.

Acesta a subliniat că este necesară accelerarea sprijinirii pentru elevii vulnerabili și că măsurile din ‘Romania Educată’ si din PNRR sunt măsuri necesare. Mathias Corman a spus că este necesară alocarea de resurse financiare si umane suplimentare pentru scolile din zonele dezavantajate, de asemenea pentru cursurile remediale în sprijinul elevilor dezavantajați.

O altă problemă pe piața muncii este și instruirea prea puțină a adulților, inclusiv a șomerilor, prin programe de formare profesională.

“De asemenea prea puțini adulți au acces la cursuri de formare profesională, inclusiv în rândul șomerilor. Serviciile publice trebuie imbunatatite pentru a putea asigura sprijin pe piața muncii.”, a mai spus oficialul OCDE.

Se actualizeaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *