VIDEO Cum arată o arhivă a Casei de Pensii București – sute de dosare aruncate pe jos, pline de mizerie și mucegai – Esential

Sute de dosare de pensie sunt ținute în condiții greu de descris într-o arhivă a Casei de Pensii București, aruncate pe jos și pline de mucegai și mizerie, potrivit unor imagini postate pe Facebook de către ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Joi noapte, Violeta Alecandru a postat pe Facebook imagini cu condițiile în care sunt depozitate dosare de pensie – depozitate în saci sau direct pe jos, pline de mizerie și mucegai, cu foi rupte și aruncate. “Viața oamenilor călcată în picioare. Aici este și despre rezistența pe care o opune sistemul când îi pui oglinda în față”, a scris Alexandru.

“O bătaie de joc la adresa vieţii active a oamenilor. Documente din dosarele lor de pensie trântite pe jos, neţinute în ordine, multe în saci, în esenţă o imagine apocaliptică în privinţa actelor care constituie viaţa activă a unei persoane. În cazul în care s-ar declanşa un incendiu spaţiul e necorespunzător, în sensul că nu este dotat cu ce are nevoie pentru a se evita o tragedie. Ceea ce m-a şocat este să constat în această clădire, în spaţiul care ar trebui să fie baie, dezafectat, s-a ajuns la cinica situaţie în care cineva să-şi facă nevoile folosind actele din dosarele oamenilor. Eu nu cred că există ceva mai grav de atât”, a declarat Violeta Alexandru vineri, după ce a mers la arhiva Casei de Pensii Bucureşti din Şoseaua Olteniţei .

Ea a explicat că este probabil ca documentele să aparţină unor persoane decedate, dar nu se poate exclude posibilitatea ca arhiva respectivă să includă şi acte de pensie ale unor persoane în viaţă.

“Prin urmare, în acest moment sunt hotărâtă să pun capăt constatărilor şi evaluărilor pe care le fac de mai multe săptămâni, pentru că nu este primul spaţiu de arhivă pe care-l văd, şi să iau nişte decizii ferme, întrucât văd că nu se înţelege nici cu rugăminte, nici cu solicitare expresă, să-şi pună lucrurile în ordine, şi atunci cred că se impun măsuri ferme în privinţa persoanelor care au atribuţii să administreze asemenea asemenea spaţii de arhivă, în cazul de faţă este mai degrabă un depozit, întrucât documentele par a fi documente pasive, documente ale persoanelor decedate, dar fiind un asemenea haos este greu de făcut o afirmaţie clară cum că nu e posibil ca între ele să fie şi documente din dosarele unor pensionari în viaţă, şi chiar dacă ar fi documente pasive, oricum există posibilitatea ca pentru stabilirea pensiei de urmaş cineva totuşi să aibă nevoie de actele respective ale persoanei decedate. Deci indiferent de cum arată lucrurile, situaţia este extrem de gravă”, a declarat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

Ea a susţinut că actele din depozitul vizitat vor fi mutate într-o arhivă sigură şi că ia în considerare digitalizarea acestora.

Ministrul Muncii a mai spus că este posibil să decidă schimbarea din funcţie a preşedintelui Casei de Pensii Bucureşti.

“Posibil. Din păcate, legislaţia noastră este un chin pentru cineva care vrea să facă treabă în sistem în faţa unei asemenea realităţi. Sigur că trebuie să evaluezi cu calm. Dincolo de revolta pe care o am, am datoria să cer o evaluare obiectivă asupra responsabilităţilor celor care gestionează acest depozit. Cu toate acestea, cred că a venit momentul să nominalizez responsabilii, dincolo de observaţia generală cu privire la eşecul pe care-l văd în sistem. Pe baza acestei evaluări, în scurtă vreme voi lua deciziile în consecinţă, până la solicitarea către persoana responsabilă de această situaţie să-şi prezinte demisia. A venit momentul să trec de la constatare şi de la revoltă la decizii, şi n-am să mă feresc”, a adăugat Violeta Alexandru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *