VIDEO În plin război, mii de oameni au defilat la marșul gay pride pe străzile din Ierusalim: „Născuți pentru a fi liberi”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ierusalimul a organizat joi parada anuală gay pride, sub măsuri sporite de securitate, într-o atmosferă moderată, având în vedere situația sobră din Israel după luni de război cu gruparea islamistă Hamas, relatează Reuters.

Parada anuală LGBTQ+ din Ierusalim, Israel, 2 iunie 2022Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Susținătorii comunității LGBTQ+ au mărșăluit pe străzile Ierusalimului afișând steaguri curcubeu, drapeluri israeliene și panglici galbene, un simbol al ostiticilor care încă sunt ținuți captivi în Fâșia Gaza.

Au lipsit uralele și muzica vibrantă care însoțesc de obicei evenimentul.

Organizatorii au estimat că 10.000 de persoane au participat la marș. Poliția a precizat că aproximativ 2.000 de ofițeri au asigurat paza.

Participarea a fost mai mică decât în anii precedenți. Se estimează că la parada de anul trecut de la Ierusalim au participat 30.000 de oameni.

Netanel Shaler, director executiv la Havruta, o organizație LGBTQ+ pentru cei cu înclinații religioase, a declarat că obiectivul organizatorilor a fost ca oamenii să poată mărșălui, fiind în același timp sensibili la situația generală de securitate.

Într-un interviu video acordat site-ului israelian de știri Ynet, Shaler a declarat că servește ca rezervist militar și că a beneficiat de o permisie specială pentru a participa.

La marș a participat și liderul opoziției, Yair Lapid

Parada din acest an a adoptat sloganul „Născuți pentru a fi liberi” și a fost condusă în parte de forumul familiilor și susținătorilor ostaticilor răpiți în timpul asaltului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.

Unii protestatari au apărut pe margine, afișând pancarte împotriva paradei. Nu au existat însă incidente neașteptate sau violențe, au transmis organizatorii.

Yair Lapid, liderul opoziției și fost prim-ministru, a luat parte la eveniment. „Aici ni se reamintește că nu luptăm doar pentru viața statului Israel, ci și pentru ce fel de țară va fi. Care sunt valorile sale. În ce crede”, a spus Lapid.

spot_imgspot_img