VIDEO Mii de ruși au scandat numele lui Alexei Navalnîi, dar ce arată acest rar moment de sfidare publică la adresa lui Putin

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Mii de ruși au scandat numele lui Alexei Navalnîi și au spus că nu vor ierta autoritățile pentru moartea acestuia, în timp ce liderul opoziției a fost înmormântat vineri la Moscova, relatează Reuters. 91 de persoane au fost reţinute în 12 oraşe, inclusiv în Moscova. În timpul înmormântării, unii au avut curajul de a scanda „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Nu vom ierta” şi „Putin este un criminal”.

rusi la inmormantarea lui Alexei NavalniiFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Într-un cimitir, nu departe de locul unde a locuit cândva Navalnîi, mama lui, Liudmila, și tatăl Anatoli s-au aplecat peste sicriul deschis pentru a-l săruta pentru ultima oară în timp ce un mic grup de muzieni cânta.

Făcându-și cruce, cei îndoliați au făcut un pas înainte pentru a-i mângâia fața înainte ca un preot să o acopere cu blândețe cu un giulgiu alb și sicriul să fie închis, relatează News.ro.

Navalnîi, cel mai înverșunat critic al președintelui Vladimir Putin în Rusia, a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală arctică pe 16 februarie, stârnind acuzații din partea susținătorilor săi că ar fi fost ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi.

Principalii consilieri ai lui Navalnîi, toţi stabiliţi în afara Rusiei, s-au străduit să-şi stăpânească emoţiile în timp ce transmiteau în direct imagini video de la despărţirea de liderul lor.

„Aceasta este o imagine la care este foarte greu să te uiţi”, a declarat unul dintre ei, Ruslan Şaveddinov, referindu-se la o imagine cu mama lui Navalnîi, Liudmila, în interiorul Bisericii Icoanei Maicii Domnului, alături de sicriul deschis al fiului ei.

Reuters relatează că mai multe mii de oameni au venit să-şi prezinte omagiile la cimitir şi în faţa bisericii din sud-estul Moscovei. În mulţimea numeroasă, mulţi oameni aveau buchete de flori, iar unii au avut curajul de a scanda „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Nu vom ierta” şi „Putin este un criminal”. Deşi poliţia a fost prezentă în număr mare, nu a intervenit.

Una dintre cele mai mari manifestări de disidență din ultimii ani

Poliția a fost prezentă în număr mare la ceea ce a evoluat într-una dintre cele mai mari manifestări de disidență anti-Kremlin din ultimii ani, dar în cea mai mare parte nu a intervenit.

Un grup pentru drepturile omului, OVD-Info, a raportat că 91 de persoane au fost reţinute în 12 oraşe, inclusiv în Moscova.

„Sunt peste 10.000 de oameni aici și nimeni nu se teme”, a spus o tânără, Kamila, în mulțime. „Am venit aici pentru a onora memoria unui om căruia nici nu i-a fost frică, căruia nu i-a fost frică de nimic”.

Kirill, 25 de ani, a declarat: „Este foarte trist pentru viitorul Rusiei… Nu ne vom da bătuți, vom crede în ceva mai bun”.

Potrivit Reuters, presa de stat a reflectat foarte puţin funeraliile. Agenţia de ştiri RIA a relatat despre înmormântarea lui Navalnîi menţionând prezenţa unor trimişi străini, inclusiv a ambasadorilor SUA, Franţei şi Germaniei, şi a reamintit că acesta a fost încarcerat pentru o serie de acuzaţii, printre care fraudă, sfidare a instanţei şi extremism.

Navalnîi a negat toate aceste acuzaţii, spunând că au fost inventate de autorităţi pentru a reduce la tăcere criticile sale la adresa lui Vladimir Putin.

Moartea lui Navalnîi îi lasă pe unii îndârjiți, dar fără a ști ce să facă

Demonstrațiile publice din Rusia sunt riscante și rare, mai ales de la începutul războiului din Ucraina pe care Kremlinul îl numește „operație militară specială”. Peste 20.000 de persoane au fost reținute în ultimii doi ani.

În ciuda prezenței mari la înmormântarea de vineri și a scânteielor de sfidare, moartea lui Navalnîi lasă opoziția fragmentată a Rusiei într-o poziție și mai precară, în vreme ce Putin se pregătește să obțină un nou mandat de șase ani ca președinte în cadrul alegerilor din această lună. Toți principalii critici ai președintelui sunt în spatele gratiilor sau au fugit din țară.

Chiar și din închisoare, Navalnîi și-a aplaudat susținătorii cu manifestări de rezistență și umor în audierile sale juridice frecvente și postările pe rețelele sociale. Moartea lui va face pe mulți să se simtă singuri.

„Vreau să fac ceea ce ne-a spus Navalnîi și să nu renunț, dar nu știu ce să fac acum”, a spus un tânăr în mulțime.

Pe un site memorial, peste 140.000 de oameni au aprins „lumânări virtuale” pentru Navalnîi. Nu era clar câți dintre aceștia se aflau în Rusia.

Mai mult de un sfert de milion de persoane au urmărit funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube, care este blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, au curs în flux continuu alături de imagini, relatează Reuters.

Aliaţii lui Navalnîi din afara Rusiei au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu au putut participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la monumentele de comemorare a represiunii din epoca sovietică din oraşele lor vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a declarat că orice adunări neautorizate în sprijinul lui Navalnîi ar încălca legea, iar cei care au participat vor fi traşi la răspundere.

Lupta unei mame

Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, s-a deplasat la colonia penală „Lupul polar” după moartea lui Aleksei şi s-a luptat cu autorităţile timp de o săptămână pentru a le determina să îi dea trupul neînsufleţit. Ea le-a acuzat că au făcut presiuni asupra ei pentru a-l îngropa fără o înmormântare publică, lucru negat de Kremlin.

Slujba a fost scurtă şi a avut loc într-o biserică ai cărei credincioşi strânseseră fonduri pentru a cumpăra drone şi alte echipamente pentru a sprijini soldaţii ruşi în războiul din Ucraina, pe care Navalnîi l-a condamnat ca fiind un act de nebunie din partea lui Putin.

Înăuntru, Liudmila a fost fotografiată aşezată şi ţinând o lumânare în timp ce preoţii în robe albe stăteau deasupra sicriului fiului ei.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, şi cei doi copii, care locuiesc în afara Rusiei, nu au participat la înmormântare. Iulia Navalnaia, care s-a angajat să continue activitatea soţului ei, i-a mulţumit acestuia pentru „26 de ani de fericire absolută”, într-un mesaj postat pe X. „Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot posibilul să te fac acolo sus să fii fericit pentru mine şi mândru de mine. Nu ştiu dacă voi reuşi sau nu, dar voi încerca”, a scris ea.

Daşa, fiica lui Navalnîi, a postat şi ea un mesaj emoţionant de adio pe X, spunând că tatăl ei şi-a dat viaţa pentru familia sa şi pentru Rusia. „Ai fost întotdeauna şi vei fi pentru totdeauna un exemplu pentru mine. Eroul meu. Tatăl meu”, a scris ea.

spot_imgspot_img