VIDEO Proteste în Franța și Suedia față de pașapoartele Covid / În țara nordică s-au închis preventiv centre de vaccinare de teama extremiștilor – Coronavirus

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Mii de oameni au manifestat pașnic sâmbătă în cele mai mari două orașe ale Suediei împotriva certificatului de vaccinare. Unii protestatari au purtat însemnele unui grup neonazist, relatează AFP. În același timp, în Franța, opozanții pașaportului Covid au mărșăluit pe străzile mai multor orașe, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a certificatului, cerând „libertate” și condamnând ceea ce ei numesc „apartheidul” impus de guvern între vaccinați și nevaccinați, potrivit Le Figaro.

Aproximativ 9.000 de persoane, potrivit presei suedeze, au mărșăluit pe străzile din Stockholm scandând „Nu permiselor de vaccinare, da libertății”, la apelul unui grup numit „Mișcarea pentru Libertate”.

În Göteborg, al doilea oraș al Suediei, o altă demonstrație a adunat în jur de 1.500 de oameni, a mai informat presa.

„Trebuie să fim capabili să decidem singuri ce vrem să facem cu propriul nostru corp”, a declarat pentru AFP, la Stockholm, un protestatar, Julia Johansson, în vârstă de 30 de ani, care consideră că aceste vaccinuri „discriminează multă lume”.

„Putem spune că (vaccinarea) nu este o obligatație, ea este dacă ne pierdem drepturi în societate din cauza asta”, a spus Aida Begovic, 35 de ani, care se opune unui sistem care „obligă oamenii să se supună unor proceduri medicale pe care nu le doresc”.

Țara scandinavă, care se luptă cu un val fără precedent de infecții, cu aproximativ 40.000 de cazuri raportate pe zi timp de o săptămână, a introdus permisul de vaccinare pe 1 decembrie. Din 12 decembrie, este obligatoriu pentru evenimentele în spații închise cu peste 50 de persoane.

Unii protestatari purtau însemnele unor grupuri extremiste precum ale grupului neo-nazist NMR și își acoperiseră fețele pentru a evita să fie identificați.

O serie de centre de vaccinare din oraș s-au închis sâmbătă mai devreme, ca măsură de precauție.

Peste 83% dintre suedezii cu vârsta peste 12 ani sunt complet vaccinați.

În fața pandemiei, Suedia, spre deosebire de multe țări, nu a carantinat populația și nu a închis școli, preferând să recomande distanțarea socială, munca de acasă și utilizarea – doar limitată – a măștilor.

Totuși, a interzis vizitele la casele de îngrijire pentru bătrâni, a restricționat adunările publice și orele de funcționare ale barurilor și restaurantelor.

Numărul deceselor în Suedia – în jur de 15.600 dintr-o populație de 10,3 milioane – este în jurul mediei europene, dar este semnificativ mai mare decât cel al țărilor vecine (Norvegia, Finlanda și Danemarca).

Proteste în Franța cu două zile de intrare în viagoare a pașaportului de vaccinare

La Paris, unde au fost declarate patru manifestații, vestele galbene au mărșăluit dimineața, în timp ce după-amiază s-au adunat oameni de toate vârstele, inclusiv părinți însoțiți de copiii lor, a notat un jurnalist AFP.

Mitingul de câteva sute de oameni, majoritatea fără mască, a pornit în jurul orei 15.00 cu pancarte având mesaje cu ”Libertate”, „Adevăr” sau „Nu apartheidului” și steagurile Franței. „Pașaportul vaccinal, rezistență totală”, au scandat manifestanții.

„Prefer să mor la porțile libertății decât să mor în iadurile servituții”, mai arăta o pancartă, în timp ce altul înfățișa o seringă care străpungea Bustul Mariannei. S-a mai scandat „Rezistență! Rezistenţă!” sau „Libertate! Libertate!”

Alte demonstrații au avut loc în toată Franța, la Montpellier, Marsilia, dar și în alte orașe.

Un test negativ nu va mai fi suficient decât pentru accesul în unităţi medicale.

Textul, adoptat definitiv duminica trecută de parlament, va fi promulgat şi ”va permite introducerea sa deplină începând de luni, 24 ianuarie, aşa cum a anunţat premierul” Jean Castex joi, a precizat biroul de presă al guvernului.

spot_imgspot_img