VIDEO Sute de mii de oameni sunt așteptați sâmbătă la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sute de mii de oameni sunt așteptați la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc, iar sâmbătă dimineață numeroase grupuri de pelerini se îndreaptă deja spre locul unde are locul evenimentul religios ce are în centrul său o statuie a Fecioarei Maria de spre care credincioșii spun că este făcătoare de minuni.

Pelerinajul de la Sumuleu CiucFoto: Agerpres

„Ne pregătim de cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne aşteptăm să avem 300.000 de pelerini în Şaua Şumuleului”, a primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, potrivit Știrile Transilvaniei.

Unii dintre pelerini au plecat de acasă de câteva săptămâni şi au parcurs peste o mie de kilometri, pe Via Mariae, un drum spiritual care începe în Mariazell, Austria, şi trasează o cruce pe harta Europei Centrale, având ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita, notează Agerpres.

Tot pe jos vin şi mulţi pelerini din judeţul Harghita, pentru a se ruga împreună cu alţi credincioşi, pentru binele lor şi al familiilor lor.

La fel ca şi în alţi ani, aproximativ 2.000 de pelerini vin din Ungaria cu trenuri turistice, puse în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare, ei fiind întâmpinaţi cu muzică de fanfară în unele localităţi de pe traseu în care maghiarii sunt majoritari.

Imagini postate online sâmnătă dimineață arată grupuri de pelerini care se îndreaptă spre altarul în aer liber în ciuda vremii ploioase:

Pelerinii merg întâi la catedrala din Șumuleu Ciuc, apoi pe „Drumul Crucii”

Respectând tradiţia de secole, o parte dintre credincioşii care vin la pelerinaj se opresc mai întâi la catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, iar alţii au stat toată noaptea în lăcaşul de cult, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Totodată, o parte dintre pelerini merg spre altarul în aer liber pe un drum abrupt, denumit „Drumul Crucii”, pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile unde Isus s-a oprit pe Golgota.

La fel ca în ultimii ani, la evenimentul religios sunt aşteptaţi să participe şi mai mulţi oficiali de la Budapesta, toţi având calitatea de pelerini.

De la primele orele ale dimineţii, străzile din Miercurea-Ciuc au început să se aglomereze, autoturismele şi autocarele cu care vin pelerinii fiind parcate în locuri special indicate de organizatori, în zonele periferice ale oraşului.

De asemenea, grupuri de pelerini, purtând steaguri religioase, se îndreaptă spre Şumuleu Ciuc rostind rugăciuni şi interpretând cântece bisericeşti.

Totodată, circulaţia pe mai multe străzi din municipiu aflate în apropierea locului de desfăşurare a procesiunii a fost interzisă încă de vineri după-amiază, pentru ca pelerinii să poată merge liniştiţi către dealul Şumuleu.

Mobilizarea masivă a autorităților pentru un eveniment fără probleme

Sute de jandarmi, poliţişti şi pompieri, precum şi zeci de echipaje de ambulanţă, dar şi salvamontişti şi voluntari de Cruce Roşie sunt mobilizaţi pentru buna desfăşurare a evenimentului, în zonă fiind amplasate mai multe puncte de acordare a asistenţei medicale de urgenţă celor care au probleme de sănătate.

Potrivit programului făcut public de organizatori, procesiunea către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, va porni la 10,30 din faţa bisericii franciscane, fiind condusă de un sobor de preoţi, care vor purta, împreună cu mai mulţi tineri merituoşi, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Slujba religioasă va începe la 12,30 şi va fi oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László, moto-ul evenimentului fiind ‘Reînnoiţi-vă!”.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste 450 de ani şi are legătură cu un eveniment istoric din anul 1576, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin religia unitariană.

Oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni de la Şumuleu Ciuc au reuşit să se opună şi să-şi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc şi participă la slujba în aer liber care se oficiază de la un altar situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic.

spot_imgspot_img