Viktor Orban, criticat dur de Opoziția din Ungaria după discursul de la Băile Tușnad

Lideri ai partidelor de opozitie din Ungaria l-au criticat dur pe premierul Viktor Orban in legatura cu discursul sau de la Universitatea de Vara „Tusvanyos” de la Baile Tusnad, relateaza agentia de stiri MTI, citată de ziare.com.

Europarlamentarul socialist Istvan Ujhelyi l-a acuzat pe premierul ungar ca a creat „un stat mafiot cleptocratic”, adaugand ca retorica lui Orban nu poate masca faptul ca familia si apropiatii sai „au acumulat averi fara precedent”.

„Orban a declarat razboi Europei care adera la valorile sociale (…) in acelasi timp in care neglijeaza in totalitate problemele de zi cu zi ale maghiarilor care muncesc”, a completat Ujhelyi.

Ferenc Gyurcsany, liderul Coalitiei Democratice (DK), a transmis ca lupta de un deceniu a lui Orban „nu este despre nimic altceva decat despre subjugarea ungurilor in fata puterii lui dictatoriale si crearea unui sentiment de amenintare constanta”.

Peter Jakab, un lider al partidului nationalist Jobbik, a declarat ca „a devenit literalmente un macelar al natiunii, neinteresat de nimic altceva decat de goana sa nebuneasca pentru putere”. Orban este pregatit sa sacrifice Ungaria pentru a-si atinge acest obiectiv, a afirmat Jakab, acuzandu-l pe premier ca a izolat maghiarii de restul de Europei.

Ungaria a creat un stat democrat crestin, mentinand principiile democratice, dar respingand liberalismul, a declarat premierul Viktor Orban la Universitatea de Vara „Tusvanyos” de la Baile Tusnad, subliniind ca natiunea ungara este capabila sa fie independenta.

Ungaria a fost reorganizata intr-un „stat democrat crestin unic”. „Toate democratiile sunt prin natura liberale, iar crestin-democratia trebuie sa fie, de asemenea, liberala. Dar democratia liberala a fost viabila atat timp cat a avut un efect pozitiv asupra omenirii”, prin garantarea libertatilor personale si a proprietatii private.

„Insa de cand a inceput sa rupa legaturile dintre oameni si realitatile vietii, de cand a inceput sa puna sub semnul intrebarii identitatea de gen, sa devalorizeze identitatea religioasa si sa considere redundanta afilierea nationala, continutul (democratiei liberale -n.red.) s-a schimbat radical. Acesta este spiritul ultimilor 20-30 de ani in Europa”, a declarat Viktor Orban.

Sursa: Ziar Harghita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *