Viorica Dăncilă: Portul Constanţa e de o importanţă majoră. Ne interesează prezenţa companiilor din Emiratele Arabe Unite

Viorica Dăncilă a declarat, la ceremonia de semnare a memorandumului între compania DP World şi Ministerul Transporturilor, că este important ca zona Portulu Constanţa să devină una dinamică, iar România e interesată să aibă o prezenţă substanţială în regiune a companiilor din Emiratele Arabe Unite.


Imaginea articolului Viorica Dăncilă: Portul Constanţa e de o importanţă majoră. Ne interesează prezenţa companiilor din Emiratele Arabe Unite

Viorica Dăncilă: Portul Constanţa e de o importanţă majoră. Ne interesează prezenţa companiilor din Emiratele Arabe Unite.

„Prezenţa dumneavoastră aici pentru semnarea memorandumului de înţelegere între compania DP World şi Ministerul Transporturilor este o dovadă clară a prieteniei care ne leagă şi un moment important pentru ambele state. Astăzi (duminică – n.r.) deschidem calea unei colaborări mai extinse în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport, în contextul semnării în februarie 2019 a Acordului de concesiune pe termen lung pentru operarea terminalului de containere din Portul Constanţa. Experienţa dumneavoastră în acest domeniu va fi cu siguranţă un factor esenţial de acum înainte”, a afirmat Viorica Dăncilă, duminică la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a adăugat că România încurajează Emiratele Arabe să investească aici, iar ţara noastră are o tradiţie de cooperare în acest sens cu Emiratele, principalul partener în zona Golfului.

„Portul Constanţa are pentru noi o importanţă majoră, are o poziţie strategică şi un potenţial uriaş care, din păcate, un a fost folosit acum la nivelul la care ar fi putut fi. Prin programul nostru de guvernare ne-am propus să devină port regional, de aceea orice investiţie e mai mult decât binevenită. E important ca această zonă să devină dinamică şi să dobânească locul pe care îl merită la nivel internaţional. Suntem interesaţi de o prezenţă substanţială a companiilor emirateze în acest sector şi încurajăm oamenii de afaceri din Emiratele Arabe să investească în România. România se bucură de o îndelugată tradiţie de cooperare, stat care reprezintă principalul partener al ţării noastre în zona Golfului. Apreciez că ne aflăm într-o etapă importantă a consolidării cooperării bilaterale, în care dorim să dezvoltăm dialogul pe toate palierele de interes”, a completat Dăncilă.

La rândul său, preşedintele Dubai Ports, Vămi şi Zona Liberă şi preşedinte al Autorităţii Maritime a oraşului Dubai, Sultan Ahmed Bin Sulayem, a afirmat că are activitatea în România încă de la sfârşitului anilor ’90, iar Portul Constanţa este o poartă de intrare către Europa. Oficialul străin a precizat că reprezentanţii companiei lucrează la un sistem digital care să faciliteze legătură între comercianţii care cumpără produse din diverse zone ale globului.

„Activăm în România de foarte mult timp aici. Suntem aici de la finele anilor 90. Pe vremea aceea compania noastră se numea Dubai Port Companies. De atunci am evoluat foarte mult. În vremea aceea gestionam două porturi, constanta era al treilea. Azi gestionăm 80 de porturi în întreaga lume. Gestionam peste Anul trecut 71 milioane de containere înc ele peste 80 de porturi, iar capacitatea reală e de 91 milioane de containere în cele 90 porturi. Constanţa e un port foarte important la Marea Neagră. Aş vrea să mulţumesc doamnei premier şi Guvernului României pentru încrederea pe care ne-a dat-o în gestionarea acestui port. Credem că ce se va face acolo este un lucru important. Pentru noi Portul Constanţa, pe traseul dinspre China reprezintă poarta principală de intrare către Europa. Dezvoltăm un sistem digital care ne va permite să conectăm clienţii care cumpără produsele în diferite zone ale lumii. Informaţia e foarte importantă la ora actuală. Informaţia datorită tehnologiei de ultimă generaţie se află acum în top. Am discutat şi analizat cum conectăm sistemul aerian, cu cel maritim şi terestru”, a declarat Sultan Ahmed Bin Sulayem.

Acesta a mai spus că, din cauza restricţiilor din Bosfor, Emiratele Arabe au în prezent un proiect de a construi un canal pararel pe strâmtoarea Bosfor, în termen de cinci ani, şi deja au fost discuţii cu autorităţile turce în acest sens.

„Singurul obstacol pentru a manevra navele în Portul Constanţa sunt restrictiile din Bosfor, din Turcia. În prezent, avem un proiect de a construi un canal paralel pe strâmtoarea Bosfor care va fi supus mai puţinor restricţii şi credem că e o veste bună. Am discutat cu oficiali din Turcia şi şi-au da acordul pentru acest proiect şi când va fi gata, în termen de 5 ani, cred că va fi un câştig foarte mare. încurajarea din partea Guvuernului şi modificările legislative făcute de Executiv au fost de asemenea un semnal de încurajare pentru noi şi sperăm ca mai multe companii emirateze să vină aici pe viitor. În timpul vizitelor bilaterale au fost convenie acorduri între cele două părţi care au avut ca scop înmcurajarea investiţiilor, lucru pe care îl putem dovedi prin prezenţa noastră, prin investiţia din agricultură. Vă asigur că vom lucra foarte mult. Suntem experţi în România şi acum avem un Guvern care încurajează investitorii să vină aici”, a conchis preşedintele Dubai Ports.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a afirmat că semnarea memorandumului reprezintă o oportunitate pentru oamenii de afaceri din Emiratele Arabe de a investi în România.

„Dinamizarea dimensiunii economice a relaţiilor cu statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului constituie un punct important. Din 2016 şi până acum Ministerul Transporturilor şi Guvernul au deschis calea către domeniul infrastructurii. De aceea prezenţa dumneavoastră în România e esenţială pentru a dezvolta investiţii de o importanţă majoră pe teritoriul ţării noastre. Oamenii de afaceri din Emiratele Arabe vor avea noi oportunităţi de a face afaceri în România. Sunt convins că pe viitor vom semna noi contracte care vor da şansa dezvoltării României şi creări a noi locuri de muncă. Prin semnarea azi a acestui memorandum ne manifestăm aprecierea faţă de DP World la Constanţa şi dorinţa de a ne dezvolta colaborarea pe toate modurile de transport”, a conchis Cuc.

Răzvan Cuc a semnat cu Sultan Ahmed Bin Sulayem, la Palatul Victoria în prezenţa premierului Viorica Dăncilă, memorandumul de înţelegere între Ministerul Transporturilor şi compania guvernamentală DP World din Emiratele Arabe Unite.

 

NEWS 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *