Andrei Baciu, despre vaccinarea pe teritoriul României: Este și va rămâne în continuare un act voluntar

Andrei Baciu a punctat că tulpină Delta a devenit dominantă iar cazurile asociate cu acestea au crescut la „câteva mii de cazuri pe zi”.

„Vedem că în SUA, tulpină Delta a devenit dominantă, vedem în Anglia că au început să crească, sunt câteva mii de cazuri pe zi, toate datorate acestei tulpini cu o reală contagiozitate , vedem că se transmite mult mai ușor și ajunge mult mai ușor la cei care nu au apucat să se vaccineze și aceștia transmit mult mai ușor virusul mai departe. Noi putem să transformăm astăzi pandemia de COVID-19 într-un fenomen similar epidemiei de gripă. Noi am avut epidemii de gripă în România, însă aveam cazuri foarte puține și cu foarte puțin decese și atunci această situație nu punea societatea într-o stare de distres, pentru care să fie necesare măsuri de stare de alertă, stare de urgență și că să facem acest lucru, vedem modelul Angliei, în care peste 65% din populație vaccinată cu o doză, rezultatele se văd în acest fel”, a declarat Andrei Baciu la Digi24.

Andrei Baciu, despre obligativitatea vaccinării

Mai apoi, acesta a fost întrebat dacă ar fi oportun că și România să adopte măsurile pe care președintele Franței le-a anunțat în legătură cu posibilitatea că vaccinarea să fie obligatorie.

„Nu cred că s-ar pune problema nici la nivelul decidenților, nici populația nu ar reacționa favorabil la această propunere și avem un contra exemplu, oamenii reacționează favorabil atunci când, revenim cu asigurări că vaccinarea nu va deveni obligatorie. Trebuie adaptate fiecărei culturi, fiecărei populații că să vii cu astfel de măsură, cert este că în România este și va rămâne un act voluntar”, a completat acesta.

Sursă foto: Dreamstime