Termocentrala CET Sud, București. Foto: LCV / Shutterstock
Prețul gigacaloriei plătit de populație va rămâne la fel până la finalul anului, a declarat primarul general, Nicușor Dan, într-un răspuns pentru HotNews.ro. Dacă va crește sau nu din ianuarie 2025, aceasta este decizia noului Consiliu General, mai spune edilul.
La finalul acestei luni, ANRE anunță dacă va aproba majorarea prețului de producere și transport al energiei termice și care va fi această creștere. Practic ELCEN, producătorul de energie termică, și Termoenergetica, distribuitorul de energie termică, transmit în această perioadă la ANRE documentele despre evoluția prețurilor și, în funcție de aceste creșteri, se aprobă noile tarife.
Aceste tarife sunt aprobate în fiecare an, la final de octombrie.
În București, Primăria Capitalei subvenționează aproape două treimi din prețul gigacaloriei, astfel că populația plătește doar o treime, în jur de 330 lei pe gigacalorie.
Consiliul General trebuie să aprobe la finalul anului sau în ianuarie 2025 dacă va subvenționa și posibila creștere aprobată în octombrie de ANRE și dacă va menține nivelul actual al subvenției.
- „Este o decizie pe care o să o ia noul Consiliu General, asta se va întâmpla probabil în decembrie- ianuarie, când o să se discute bugetul pe 2025 și asta înseamnă că cel puțin în primele luni de iarnă prețul va fi cel de acum.
- Cu cât va crește prețul de producere și transport al gigacaloriei este un calcul pe ANRE îl face la final de octombrie. În momentul acesta, gigacaloria costă cam 1000 de lei din care oamenii plătesc 330 lei, iar restul Primăria.
- Nu mă aștept ca acești 1000 de lei să se schimbe foarte mult, în schimb pe cât plătesc cetățenii o să fie o discuție în noul Consiliul General. Eventual, dacă CGMB decide majorarea, o să afecteze ultimele luni de iarnă”, a explicat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.
Va propune scăderea subvenției?
Întrebat dacă va propune totuși scăderea nivelului subvenției, Nicușor Dan a declarat că depinde de mai mulți factori.
„Sunt multe necunoscute, cât vor fi cotele defalcate, cât sunt alte cheltuieli, nu pot să mă pronunț acum, o să fie la nivelul bugetului pe 2025 ”, a explicat edilul.
Pentru a ne face o idee dacă va crește prețul de producere al gigacaloriei și cu cât, am vorbit și cu Claudiu Crețu, directorul ELCEN. Acesta spune că decizia este strict a ANRE, în funcție de cum va crește prețul celorlalte componente.
„Nu facem propunere de majorare a prețului gigacaloriei. ANRE calculează acest preț al gigacaloriei în funcție de prețul gazelor, al certificatelor de carbon, al apei. Nu știu dacă va crește prețul, deoarece ANRE colectează datele din toată România, face o anumită metodologie, noi așteptăm la finalul lunii octombrie decizia ANRE, în funcție de acea decizied, acela va fi prețul. Nu aș vrea să mă antepronunț. În iunie a scăzut cu 30% raportat la iarna trecută. Există posibilitatea să rămână la fel sau puțin mai sus, asta depinde de celelalte prețuri”, a explicat Claudiu Crețu.
Anul acesta, Primăria Capitalei plătește pentru subvenția la căldură circa 1,8 miliarde, la care se adaugă 1,1 miliarde lei subvenția pentru transportul public. Asta înseamnă aproape jumătate din bugetul instituției.