Vreme schimbătoare, cu mari variații termice / Prognoza pentru următoarele două săptămâni – Esential

Meteorologii anunță pentru următoarele două săptămâni vreme schimbătoare, cu variații termice semnificative.

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat luni prognoza pentru perioada 18 – 31 mai:

BANAT

Regimul termic va avea variații de la un normal al perioadei spre valori sub cele caracteristice zonei. Astfel, maximele pe regiune vor fi de 22 de grade în zilele de 21, 22, 25 și 26 mai, în timp ce în rest se vor situa între 23 și 25 de grade. Mediile minimelor se vor încadra între 10 și 14 grade, cu valori mai mici, în jurul a 8 grade, în 22 mai. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 19, 20 mai și din nou în intervalul 24 – 29 mai. Vor fi mai ales fenomene specifice instabilității atmosferice.

CRIŞANA

Cele două săptămâni de prognoză vor fi caracterizate de alternanțe termice între zile, cu vreme răcoroasă și zile cu valori termice apropiate de normal. Valorile maxime pe regiune vor varia între 20 și 24 de grade, cele mai scăzute temperaturi urmând a se înregistra în zilele de 21, 22, 25 și 26 mai. Temperaturile minime vor fi în general cuprinse între 10 și 12 grade, mai scăzute în 22 mai, când vor coborî spre 8 grade. Va ploua pe arii restrânse în 19 mai, însă după 24 mai probabilitatea să plouă pe arii mai extinse va fi ridicată. În general ploile vor fi asociate unor manifestări de instabilitate atmosferică.

TRANSILVANIA

Vremea va fi schimbătoare, cu variații termice chiar semnificative. În primele zile, valorile maxime pe zonă vor fi de 22-24 de grade, în 21 și 22 mai vor scădea semnificativ, ajungând la 18 grade, iar în intervalul 23 – 31 mai, vor varia între 20 și 24 de grade. Temperaturile minime vor oscila ușor la început, cu medii de 10-12 grade, însă vor marca o scădere accentuată, spre 4 grade, în 22 și 23 mai, după care vor crește ușor, până la valori în jur de 8 grade. Probabilitatea de ploi va fi ridicată în 19 și 20 mai, când se vor semnala cu caracter local, și din nou după 24 mai, pe arii mai extinse.

MARAMUREŞ

Intervalul de prognoză se va încadra în regimul termic specific perioadei, cu alternațe termice chiar semnificative. În consecință, se vor înregista maxime cuprinse între 18 și 24 de grade, cu cele mai reci zile în 21, 22, 25 și 26 mai. Temperaturile minime vor avea variații semnificative în prima săptămână, de la valori medii de 8…10 grade la început, spre 4-6 grade în a doua jumătate, iar în săptămâna următoare vor fi relativ constante, în jurul mediei de 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 23 mai când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

MOLDOVA

În primele două zile ale intervalului, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv maxime la nivelul regiunii în jur de 24 de grade și minime de 10-12 grade. La mijlocul primei săptămâni de prognoză, vremea va deveni răcoroasă, chiar rece în timpul dimineților, cu medii ale valorilor maxime de 17-19 grade și minime care vor scădea spre 6 grade. După acest interval se vor înregistra ușoare variații, însă tendința temperaturii va fi de creștere, astfel încât, până la finalul celor două săptămâni, se va atinge o medie a valorilor maxime de 26 de grade și de 11-13 grade pentru minime. Se vor semnala averse locale în 19 și 20 mai, dar cu o probabilitate mai mare și în intervalul 24 – 28 mai.

DOBROGEA

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de mediile specifice acestei perioade, respectiv, maxime în general de 20-22 de grade și minime în jur de 14 grade. Și în această regiune zilele de 21 și 22 mai vor fi răcoroase, cu maxime în jur de 18 grade și minime, în medie de 9-10 grade. Ulterior se va încălzi treptat de la o medie a valorilor maxime de 20 de grade, până spre 23-24 de grade la finalul intervalului. Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, media acestora urmând să ajungă din nou la 13-14 grade. Cu o probabilitate destul de ridicată, vor fi averse posibil însemnate cantitativ în ziua de 20 mai. În restul intervalului va ploua puțin, iar manifestări specifice instabilității atmosferice vor mai fi probabile în a doua săptămână de prognoză (mai ales în perioada 26-28 mai).

MUNTENIA

Regimul termic diurn va fi caracterizat de alternanţe între zile cu vreme răcoroasă în perioada 20-22 mai, dar cu o probabilitate mare şi în perioada 25-27 mai, când media maximelor va fi de 19-22 de grade şi zile cu valori termice normale, la o medie regională de 24-26 de grade. Nopțile vor fi calde în primele zile ale săptămânii, cu o medie a temperaturilor minime de 13-14 grade, însă în 22 și 23 se va înregistra o scădere accentuată a acestora până spre 7-9 grade. Pentru restul intervalului sunt prognozate minime, în general de 10-12 grade. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel mai ales în 20 mai, pe arii extinse vor fi ploi, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și în perioada 25 – 28 mai.

OLTENIA

Pe parcursul celor două săptămâni, regimul termic diurn va fi caracterizat de alternanţe între zile. Vor fi maxime de 20-22 de grade, caracterizând o vreme răcoroasă (în perioada 20-22 mai, dar cu o probabilitate mare şi în perioada 25-27 mai) şi zile cu valori termice normale, în general de 24-26 de grade, în restul intervalului. Nopțile vor fi calde în primele zile ale săptămânii, cu o medie a temperaturilor minime de 13-15 grade, însă în 22 și 23 se va înregistra o scădere accentuată a acestora până spre 8-9 grade, apoi se va reveni la o medie de 10-12 grade, considerată normală pentru ultima decadă a lunii mai. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel mai ales în 20 mai, pe arii extinse vor fi ploi, în general însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și în perioada 25 – 28 mai.

LA MUNTE

În primele două zile ale intervalului, vremea va fi relativ caldă pentru această perioadă, cu o medie la nivelul zonei montane de 15-16 grade și minime de 6-8 grade. La mijlocul săptămâni (20-22 mai) se va răci, încât maximele termice vor fi în jur de 10 grade, iar minimele, vor fi în general de 0-2 grade. După acest interval se vor înregistra ușoare variații, însă tendința temperaturii va fi de creștere, spre medii ale maximelor de 14 de grade și de 6 grade pentru minime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *