Washingtonul se teme că eroul filmului „Hotelului Rwanda” nu a avut un proces echitabil – International

Statele Unite se tem că Paul Rusesabagina, un fost hotelier a cărui poveste a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, nu a beneficiat de un proces echitabil, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, potrivit AFP.

“Statele Unite sunt îngrijorate de condamnarea lui Paul Rusesabagina”, care deține un permis de ședere permanentă în Statele Unite, la 25 de ani de închisoare pentru “terorism”, a spus Price într-un comunicat.

“Lipsa garanțiilor pentru un proces echitabil pune sub semnul întrebării corectitudinea verdictului”, a adăugat el.

„El a fondat o organizație teroristă și a susținut financiar activități teroriste”, a declarat judecătoarea Beatrice Mukamurenzi, citată de AFP.

​​Paul Rusesabagina, fostul director al Hôtel des Mille Collines din Kigali, a fost judecat pentru presupusul sprijin acordat Frontului Național de Eliberare, un grup rebel acuzat de atacuri mortale în Rwanda în 2018 și 2019.

Paul Rusesabagina, în vârstă de 67 de ani, a devenit celebru după ce un film din 2004 i-a spus povestea modului în care, cu zece ani mai devreme, salvase peste 1.000 de oameni în timpul genocidului tutsi. Acest hutu moderat a devenit apoi un critic al regimului președintelui ruandez Paul Kagame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *