Zelenski: Alți 101 ucraineni aflați în captivitate la ruşi au fost readuşi acasă / A continua cu eliberarea teritoriului nostru, o prioritate pe care o pregătim cu grijă

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că păstrarea sub control a situaţiei de pe linia frontului şi pregătirea pentru orice escaladare a inamicului reprezintă o prioritate pentru viitorul apropiat, notează News.ro. De asemenea, el arată că eliberarea în continuare a teritoriului ucrainean este „o prioritate pe care o pregătim cu grijă”.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zelenski a anunţat, în mesajul său video de joi seară, că alţi 101 ucraineni care se aflau în captivitate la ruşi au fost readuşi acasă, cei mai mulţi fiind apărători de la Mariupol, militari din Marină, grăniceri, infanterişti, printre civili fiind şi un viceprimar din Energodar.

El a adăugat că a avut loc o reuniune a Statului Major, la care au participat comandanţii direcţiilor operaţionale şi au fost prezentate rapoarte privind situaţia din fiecare zonă.

„Livrarea de arme, livrarea de muniţie, instruirea militarilor. Planurile duşmanului şi capabilităţile sale. Potenţialul răspunsului ucrainean. A păstra situaţia de pe linia frontului sub control şi a ne pregăti pentru orice escaladare a inamicului reprezintă o prioritate pentru viitorul apropiat. A continua cu eliberarea pe mai departe a pământului nostru este o prioritate pe care o pregătim cu grijă”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

Zelenski a menţionat că a avut mai multe discuţii, enumerând câteva care pot fi făcute publice.

El a arătat, astfel, că a participat la o şedinţă a Parlamentului norvegian, ţară care pregăteşte un pachet de sprijin istoric pentru Ucraina, pentru cinci ani, în valoare de peste 7 miliarde de dolari.

„Norvegia este unul dintre cei mai consistenţi şi energici parteneri ai noştri. Acest lucru se aplică şi în ceea ce priveşte armele, în special puternicele sisteme de apărare antiaeriană NASAMS”, a continuat Volodimir Zelenski.

El a arătat că s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe din Israel, Eli Cohen, care a făcut o vizită în Ucraina, invitând această ţară să participe la implementarea Formulei de Pace.

Zelenski a menţionat că s-a întâlnit şi cu şeful Partidului Laburist britanic, Keir Starmer, spunând că „britanicii sunt un aliat sincer şi puternic al nostru, ei sunt printre cei mai puternici apărători ai libertăţii mondiale”.

De asemenea, el a spus că a discutat cu preşedintele Kazahstanului, căruia i-a mulţumit pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei.

„Azi, fraţii noştri lituanieni îşi sărbătoresc a 105-a aniversare a restaurării statului lituanian. Este o sărbătoare a cărei importanţă este simţită în mod special acum, când noi, împreună cu Lituania, ne apărăm libertatea şi dreptul nostru la Europa. Vreau să subliniez din nou asta: Lituania a început să ne ajute încă înainte ca Rusia să înceapă invazia la scară largă. Şi simt acest sprijin în mod constant – atât de la preşedintele Gitanas Nauseda, cât şi de la statul lituanian ca întreg. Sunt absolut sigur că vom sărbători zilele statalităţii noastre împreună de multe ori – şi întotdeauna în ţările noastre libere”, a punctat preşedintele ucrainean.

El a menţionat și intervenția pe care a avut-o în deschiderea celei de-a 73-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin.

„Culorile albastru şi galben din acest an ale simbolului Berlinalei, celebrul urs, sunt cu adevărat emoţionante. Şi puternice. Împreună demonstrăm că până şi un urs poate fi cel potrivit. Sunt recunoscător cineaştilor care nu au rămas indiferenţi şi care ne sprijină cu puterea muncii lor şi influenţa lor. Le mulţumesc organizatorilor şi participanţilor la festival. Şi, desigur, îi sunt recunoscător lui Sean Penn, care s-a aflat în Ucraina în prima zi a invaziei pe scară largă şi care de atunci a fost şi mai hotărât în a-i sprijini pe ucraineni”.

Zelenski le-a mulţumit militarilor care apără diferite zone din Ucraina.

„36 de rachete şi drone în timpul atacului de azi. Jumătate dintre ele au fost doborâte. Facem tot posibilul să ne asigurăm că războinicii noştri pot să doboare întreg arsenalul inamic de pe cerul nostru”, a conchis el.

___

spot_imgspot_img