Zelenski l-a decorat „Erou al Ucrainei” pe soldatul născut la Chișinău și executat de ruși după ce a spus „Slavă Ucrainei!”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat drept „Erou al Ucrainei” pe Oleksandr Matsievskyi, curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”.

Oleksandr Matsievsky, decorat Erou al UcraineiFoto: Volodimir Zelenski / Twitter

Oleksandr Matsievskyi s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani.

„I-am conferit lui Oleksandr Matsievskyi titlul de Erou al Ucrainei. Un războinic ucrainean. Un om care va fi cunoscut și amintit pentru totdeauna.

Pentru curajul său, pentru încrederea în Ucraina și pentru „Gloria Ucrainei!”. Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!”, a anunțat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

A luptat aproape de Soledar

Potrivit Direcției Forței de Apărare Militară „Nord” a Forțele Armate ale Ucrainei, la 30 decembrie 2022, Matsievskyi, împreună cu patru camarazi, s-a angajat în luptă cu forțele rusești în apropiere de Soledar.

Întăririle nu au reușit să pătrundă până la poziția lor din cauza focului continuu de mortiere și a focului puternic de arme de calibru mic, a precizat Brigada 119 de Apărare Teritorială Separată.

Nu se cunosc mai multe detalii despre această bătălie, în special, cum anume a ajuns Matsievskyi prizonier de război. Camarazii săi de arme au fost fie uciși, fie au dispărut.

Înainte de invazia rusă, Oleksandr Matsievskyi lucra ca electrician în Kiev. După începerea războiului, el s-a oferit voluntar pentru apărarea teritorială a orașului Nijin din regiunea Cernihiv.

„Erou al Ucrainei”, născut la Chișinău

Sasha, așa cum îl alintau apropiații, s-a născut la 10 mai 1980 în Republica Moldova, unde mama sa, Paraskoviia Mykhailivna, a fost detașată. Ea lucra ca tehnolog la o fabrică de încălțăminte din Chișinău. Acolo, Oleksandr a absolvit mai târziu liceul și o facultate de inginerie electrică. Apoi, familia s-a întors la Nijin, în Ucraina.

Până în februarie 2022, Oleksandr a lucrat ca electrician în Kiev. Din prima zi a războiului, a mers la Nijin, dar nu a putut să se înroleze imediat în armată. A ajutat la construirea de fortificații, a supravegheat la punctul de control, a pregătit sticle cu cocktail-uri Molotov și s-a întors insistent la centrul de recrutare. La 11 martie, a fost înrolat în Batalionul de apărare teritorială din Nijin.

În decembrie, când batalionul era pe punctul de a fi desfășurat în est, Oleksandr nu i-a spus mamei sale că va merge în zona de luptă activă, deoarece nu voia ca aceasta să se îngrijoreze. Când și-a luat la revedere de la mama sa, i-a mulțumit pentru că l-a născut.

Pe 29 decembrie, și-a sunat mama, iar aceasta a fost ultima lor conversație. După ce Sahaa a spus: „Mamă, nu mă voi preda niciodată!”, aceasta și-a dat seama că fiul ei se afla pe front.

Mama lui Sasha s-a reîntâlnit cu el la morga din Kiev, unde l-a identificat.

VEZI ȘI:

spot_imgspot_img