Zelenski laudă curajul ucrainenilor care au arătat că ”navele ruseşti pot merge… doar la fund”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina a rezistat 50 de zile invaziei ruse, iar “50 de zile de apărare reprezintă o realizare”, una a milioane de ucraineni. El a menţionat că în această perioadă a văzut mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit, “politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere”, dar şi generozitatea celor care i-au ajutat deși nu aveau resurse.

Zelenski și timbre cu Navă rusă, du-te draculuiFoto: Instagram

Zelenski a lăudat poporul ucrainean pentru curajul cu care îşi apără ţara, menţionându-i, între alţii, pe cei “care au arătat că navele ruseşti pot merge… doar la fund“, referire la scufundarea navei amiral Moskva.

“Oameni de neînvins ai celei mai curajoase ţări! Am rezistat deja 50 de zile. 50 de zile de invazie rusă, deşi ocupanţii ne dădeau maxim cinci. Aşa de bine ne cunosc ei. Aşa sunt ei prieteni cu realitatea. Rusia nu a început războiul împotriva Ucrainei pe 24 februarie. Trupele ruseşti au venit în 2014. Ne-au capturat Crimeea. Au transformat-o într-o mare bază militară. Au făcut ca Marea Neagră şi Marea Azov să fie cele mai periculoase mări de pe planetă. Au pornit un război groaznic, absolut cinic în Donbasul nostru. Ne omoară oamenii de opt ani. 14 mii au fost ucişi în acest timp. Cum a răspuns lumea la asta? Întrebarea a rămas retorică. Dar de asta au decis că îşi permit un război la scară largă”, a afirmat Zelenski, în cel mai recent mesaj al său, postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri, potrivit news.ro

El a adăugat că unii încă dezbat severitatea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse. “Dar ce mai este de discutat când trupele ruse repetă deja pe pământul nostru ceea ce Europa a văzut doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?”, a continuat Zelenski.

El a subliniat că invadatorii vor răspunde pentru faptele lor.

“Ocupanţii vor fi responsabili pentru tot ce au făcut în Ucraina. Pentru tot ce le-au făcut ucrainenilor. Vor fi responsabili pentru Bucea, Kramatorsk, Volnovaha, Ohtîrka. Pentru Hostomel şi Borodeanka. Pentru Izium, Mariupol şi alte oraşe şi comunităţi ale Ucrainei”, a susţinut preşedintele Ucrainei.

Zelenski a mai spus că le este recunoscător tuturor celor care au sprijinit ţara sa.

“Această perioadă, aceste 50 de zile mi-au arătat mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit (…) am văzut o mare generozitate la cei care nu sunt bogaţi ei înşişi. Am văzut hotărârea extraordinară a celor care nu au fost luaţi în serios de lideri globali. (…) Am văzut politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nicio putere. Şi am văzut non-politicieni care au făcut mai mult în aceste 50 de zile decât nişte oameni de stat care pretindeau că sunt la conducere”, a declarat Volodimir Zelenski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *