Zelenski: Rachete rusești au vizat producătorul de avioane Motor Sich

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un tir de rachete rusești a vizat Ucraina sâmbătă seara devreme, lovind clădiri aparținând producătorului de avioane Motor Sich, al cărui control a fost preluat de stat în 2022 pentru „importanța sa strategică” în sprijinirea efortului de război, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

Compania ucraineană Motor Sich produce motoare pentru aparate de zborFoto: Dmytro Smoliyenko / Zuma Press / Profimedia

„Un nou atac cu rachete rusești a lovit țara noastră (…) Au lovit Motor Sich și regiunea noastră Khmelnitski”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic difuzat pe rețelele de socializare.

Potrivit acestuia, Rusia a atacat cu rachete hipersonice Kinjal și rachete de croazieră Kalibr, „dintre care unele au fost doborâte”.

Motor Sich, un important producător de avioane care produce motoare pentru avioane și elicoptere, a fost naționalizat de guvernul ucrainean în 2021.

Apoi a preluat controlul direct în noiembrie 2022, alături de alte companii de „importanță strategică”, ale căror active au fost gestionate de Ministerul Apărării pentru a „asigura nevoile urgente ale forțelor armate”.

Sediul grupului se află la Zaporojie (sud), într-o regiune parțial ocupată de forțele rusești.

Nu a fost imediat clar dacă loviturile rusești au atins sediul Motor Sich.

Cu toate acestea, guvernatorul regiunii, Iuri Malașko, a declarat anterior pe Telegram că atacul rusesc a vizat o zonă de la periferia orașului și a provocat un incendiu.

El a spus că nu are „nicio informație privind victimele”, adăugând că amploarea „distrugerilor este încă în curs de evaluare”.

Regiunea Khmelnițki din vestul Ucrainei, situată la sute de kilometri de linia frontului, este vizată în mod regulat de lovituri rusești. Ea găzduiește un important aerodrom militar ucrainean.

Vineri seară, forțele ucrainene au atacat un petrolier care transporta petrol în Marea Neagră, o operațiune pentru care Moscova a promis represalii.

Mai multe atacuri cu drone ucrainene din această săptămână au vizat nave rusești în Marea Neagră, orașul Moscova și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Explozii în mai multe regiuni din Ucraina, după amenințările Moscovei

La Kiev și Zaporojie s-au auzit alerte aeriene și au fost raportate explozii, dar se pare că atacurile rusești asupra teritoriului ucrainean sunt mult mai răspândite.

O serie de surse de la fața locului, citate de Sky News, raportează explozii și alerte în alte părți, iar Ucraina susține că Rusia atacă cu rachete balistice și cu rachete Kh-47M2 Kinjal în orașe – unele rapoarte indicând că forțele rusești lansează rachete din interiorul teritoriului belarus.

„În acest moment, atacul cu rachete este la Kiev, regiunile Vinnuția, Jitomir, Cerkasi. Dar alerta este în toată Ucraina”, a declarat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a președintelui Zelenski, Iuliia Mendel.

spot_imgspot_img