Experimentul menit sa descopere secretele Big Bang-ului ar putea duce la sfarsitul lumii

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Masina timpului”, asa cum a fost numit cel mai mare experiment din lume menit sa descopere secretele Big Bang-ului, pune omenirea in pericol, sustin cercetatorii.

Experimentul, a carui constructie a costat circa 3 miliarde de euro, va fi pus in functiune peste noua zile si este localizat la 100 de metri in subteran, la granita dintre Franta si Elvetia. El consta intr-un accelerator de particule (Large Hadron Collider) menit sa recreeze conditiile ce existau la o fractiune de secunda dupa nasterea universului. Insa odata pornit, experimentul ar putea genera mai multe gauri negre de mici dimensiuni, se tem oamenii de stiinta.

Otto Rossler, unul dintre cercetatorii ce incearca sa opreasca desfasurarea experimentului, sustine ca in patru ani una dintre aceste potentiale gauri negre ar putea ajunge la o asemenea dimensiune incat ar putea absorbi Pamantul. Rossler face parte dintr-un grup ce a atacat proiectul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului argumentand ca experimentul incalca dreptul fundamental al omului la viata. Totusi, sunt slabe sansele ca momentul apropiat de punere in functiune a „masinii timpului” sa fie amanat, in ciuda faptului ca Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) a admis ca proiectul va crea gauri negre. CERN nu le considera periculoase, explica Rossler.

Supraveghetorii experimentului resping aceste speculatii. Un raport dat publicitatii in prima parte a anului dadea asigurari ca experimentul nu implica riscuri pentru populatie.

„De-a lungul a miliarde de ani, natura a generat pe Pamant coliziuni intre particule cat un milion de astfel de experimente – si planeta continua sa existe”, se arata in raport. Mai mult, durata de viata a gaurilor negre de mici dimensiuni este „foarte scurta”, adauga documentul.

Cercetatorii au mai folosit pana acum acceleratoare de particule, insa acesta este cel mai puternic construit pana acum. LHC va lansa fascicule de protoni intr-un tunel circular cu o lungime de circa 30 de kilometri. Mai mult de 5.000 de magneti aliniati in tunel vor accelera sutele de miliarde de particule pana aproape de viteza luminii, astfel incat vor incheia un circuit in a unsprezece mia parte a unei secunde. Doua fascicule vor fi lansate in directii opuse, iar cand se vor apropia de viteza luminii vor fi ciocnite. Coliziunea va descompune particulele in, spera cercetatorii, „pietrele de temelie” ale universului.

spot_imgspot_img