Primele patru vieti salvate prin transplant de celule stem de la donatori neinruditi.

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Primele patru vieti au fost salvate prin transplant de celule stem de la donator neinruditi – trei dintre ei sunt romani care au primit celule din Cehia, Germania si Polonia, iar al patrulea, un pacient din Rusia care a primit celule stem din Romania, prin Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem, potrivit Mediafax.
Ministerulu Sanatatii a anuntat, joi, lansarea oficiala in Romania a campaniei de comunicare pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice „Doneaza o sansa la viata”, organizata de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), in colaborare cu toate unitatile sanitare care desfasoara activitati de recrutare si testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH.
Prin intermediul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, un numar de patru vieti au fost salvate in urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neinruditi, a anuntat medicul Aurora Dragomiristeanu, directorul RNDVCSH.
Pana acum, in Registru au fost inscrise peste 1.000 de persoane.
Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii si infiintata prin Hotarare de Guvern in 2009, misiunea acestuia fiind aceea de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi.
Una dintre activitatile de baza ale Registrului o constituie organizarea si mentinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice si, in acelasi timp, cu pacientii care au nevoie de un transplant.
Aceasta baza de date este securizata, conform tuturor standardelor internationale existente in domeniu, si face posibila procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice si furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atat in tara, cat si in strainatate.
In cazul in care un pacient din Romania are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice si nu au fost identificati donatori compatibili in familie, Registrul va incerca sa gaseasca donatori compatibili pentru el, insa isi poate desfasura activitatea doar daca se gasesc persoane dornice sa ii ajute pe cei care au nevoie.
In aceste conditii, a subliniat dr. Dragomiristeanu, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare in randul persoanelor sanatoase cu varsta intre 18 si 45 de ani, care se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
Persoanele inscrise in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona pana la varsta de 60 de ani, insa inscrierea in Registru nu presupune automat si donarea celulor stem hematopoietice.
Cei care doresc sa devina donatori pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), numar apelabil din reteaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.
Donarea de celule stem hematopoietice este voluntara, anonima si neremunerata, reprezentand un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viata.
Pentru mai multe informatii despre donarea de celule stem hematopoietice, poate fi contactat Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau direct unul dintre cele 18 centre ale donatorilor …

spot_imgspot_img