“Marea concediere” de la Palatul Victoria, prima strigare – 250 de functionari in 4 ministere. Ponta: “Domnul Vosganian, care e de dreapta, sper ca-i fericit”

de Anca SIMINA Publicat la: 24.07.2013 14:17 Ultima actualizare: 24.07.2013 14:44

Foto: Liviu Adascalitei // Mediafax
Constrans sa reduca cheltuielile cu aparatul de lucru, Guvernul a trecut la aplicarea regulilor date in iunie privind restructurarile. Din primele ministere intrate in reorganizare inainte de concediul guvernamental din august, numarul celor care ar urma sa plece abia atinge 250. Restul de 492 sunt posturi vacante, unele dintre acestea nefiind nici macar bugetate pana acum, asa cum arata actele normative aflate pe masa Guvernului.
In primul lot al restructurarilor intra astfel cinci ministere. Cele mai multe posturi ocupate se desfiinteaza la Sanatate: 164, reprezentand 4% din total. Din Ministerul Dezvoltarii vor pleca 30 de angajati, de la Finante 53, iar din Minsiterul Economiei dispar efectiv doar 3 posturi. Al cincilea minister care isi schimba azi organigrama, Ministerul Comunicatiilor, si-a tinut pana la aceasta ora secreta noua structura.

In total, estimeaaza premierul Victor Ponta, ar urma sa plece 2800 de oameni. Grosul restructurarilor il reprezinta cele 60.000 de posturi vacante.
Economia care se estimeaza la bugetul de stat atat la nivel central cat si la nivel local, ar fi de 39.735.000 de lei pentru acest an..
Cum a scapat Vosganian cu o restructurare de doar 3 angajati
Ordonanta 77, intrata in vigoare pe 29 iunie, de la care a pronit marea restructurare guvernamentala, prevede reducerea cu 4% a posturilor din administratie si limitarea numarului sefilor la 12% din totalul personalului contractual din fiecare institutie.
Cu aceste date, ministerele au trecut la taieri. Aparent, cea mai semnificativa este deocamdata la Ministerul Sanatatii. Prin Hotararea de Guvern de astazi, liberalul Eugen Nicolaescu a anuntat Executivului stergerea a 352 de posturi vacante care, potrivit actului normativ, nu erau oricum bugetate, si concedierea a 164 de angajati din minister si din directiile de sanatate din toate judetele. In medie, 3-4 angajati in fiecare institutie. Ministerul ramane cu 3.939 de angajati la centru si in judete, dar, sustin oficialii guvernamentali, va face o economie de 533.920 de lei in 2013.
O taiere mai semnificativa, procentual, ar urma sa aiba loc in aparatul propriu de la Finante, unde se desfiinteaza 191 de posturi. 138 dintre acesatea erau insa oricum vacante, numarul celor care se vor reduce limitandu-se la 53. In felul acesta, la Finante, in subordinea lui Daniel Chitoiu si a lui Liviu Voinea? raman 1433 de angajati.
La Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea a taiat, deocamdata doar in organigrama, doua posturi vacante si 30 ocupate. Ministerul ramane astfel cu 756 de angajati, incluzand demnitarii.
Din lotul primelor ministere care intra in reorganizare, Economia a facut cele mai putin semnificative modificari. Dupa separarea Departamentelor de Energie si respectiv IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, ministerul a ramas cu 439 de posturi finantate, fara a numara demnitarii si cabinetele acestora. 320 de functionari au trecut la Energie si IMM-uri, iar 26 la OPSPI.?
Pentru a respecta noua regula de minus 4%, ministrul Varujan Vosganian avea de renuntat la 18 posturi. In nota de fundamantare a noii hotarari de organizare, ministrul motiveaza insa ca, recent, Ministerul Fondurilor Europene i-a cerut angajarea a 15 oameni pentru Autoritatea de Management. In consecinta, de la Economie vor pleca numai 3 functionari. De altfel, in acest caz, oficialii guvernamentali admit ca nu va exista niciun impact bugetar al masurii.
Aceeasi regula de minius 4% li se va aplica atat ministerelor cat si agentiilor si autortitatilor centrale. Primele care si-au pregatit deja terenul sunt Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), subordonate lui Dragnea. La ISC, “de la 750 de posturi inclusiv demnitarii numarul se reduce la 616 plus …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *