Abandonat de PSD, Dan Sova a fost incatusat

0

Senatul i-a ridicat, ieri, prin vot imunitatea, dar rezultatul din Parlament nu se explica prin respectul deosebit pe care l-ar fi capatat alesii fata de DNA, ci mai degraba prin jocuri politice.
Cu 95 de voturi “pentrua” si 30 de voturi “impotrivaa”, Senatul a incuviintat, ieri, retinerea si arestarea preventiva a prietenului ex-premierului Victor Ponta. De la vot au lipsit trei sferturi din reprezentantii UDMR, dar si unii liberali si social-democrati. Dupa publicarea hotararii Senatului in Monitorul Oficial, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea lui Dan Sova, dupa care acesta a fost prezentat Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunerea de arestare preventiva. Senatorul PSD este acuzat, in acest dosar, ca a luat 100.000 de euro mita pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura, folosindu-se de influenta pe care o avea pe langa directorul general al Centralei, Mihai Balan.
Dosarul CET Govora este al doilea dosar penal din cele trei deschise de procurori pe numele lui Dan Sova. In primul, dosarul Turceni-Rovinari, senatorul PSD a fost trimis in judecata, in luna septembrie, alaturi de fostul premier Victor Ponta si alte trei persoane. In dosarul Turceni-Rovinari, senatorii au respins de doua ori (25 martie si 2 iunie) solicitarea procurorilor DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Sova, acuzat de procurori ca a distrus probe din dosar. Al treilea dosar ce-l are ca subiect pe senatorul PSD a fost deschis la finalul lunii noiembrie si are legatura tot cu CET Govora, Sova fiind urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu.?
Explicatiile votului?
Daca ne uitam la telenovela jucata in Senat la primul dosar al lui Sova (doua? runde de vot, interpretari la limita si chiar in afara legii, implicarea Curtii Constitutionale in subiect etc.) si la modul in care au decurs acum lucrurile, diferenta este evidenta. Sigur, unii politicieni au invocat dorinta de a raspunde pozitiv la cerintele societatii, asa cum au razbatut ele la inceputul lunii noiembrie, pe parcursul zilelor de ample proteste de strada in Bucuresti si alte mari orase ale tarii.
Dar, dincolo de declaratiile publice, mai sunt unele explicatii. Prima este ca, fata de momentul martie sau iunie, Victor Ponta nu mai conduce nici Guvernul, nici PSD, iar influenta sa in randul social-democratilor este, de ceva timp, in veritabil picaj. Lucru reliefat, de altfel, de declaratiile recente ale lui Liviu Dragnea, care nu s-a sfiit sa iasa public sa-i ameninte pe senatorii PSD care aveau alte planuri la votul in cazul Sova cu pierderea oricarei sanse de a mai prinde vreun loc pe lista de candidati pentru parlamentarele de anul viitor. Apoi, odata rupta relatia Ponta-Oprea si pierduta guvernarea, progresistii nu au mai avut nici ei vreun motiv pentru a-l apara pe prietenul fostului premier.
Alaturi de Sova au mai ramas, prin urmare, senatorii ALDE, dar nu neaparat de dragul acestuia, ci ca o urmare fireasca a pozitionarii lui Calin Popescu Tariceanu impotriva DNA si a Justitiei in general (vezi si declaratia de miercuri a presedintelui Senatului, cum ca libertatea lui Sova nu trebuie sa fie lasata la decizia magistratilor, deoarece acesta nu a comis infractiuni cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *