Aceeasi boala, drepturi inegale: Pacientii care fac epilepsie dupa 27 de ani nu pot fi incadrati in grad de handicap

Pacientii care au epilepsie cu debut dupa 27 de ani nu pot fi incadrati intr-un grad de handicap si nu pot fi pensionati, din cauza unui vid legislativ, astfel ca ei nu sunt asigurati, a declarat marti, directorul executiv al Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie Ileana Stefan, potrivit Mediafax.
Directorul executiv al Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO) a spus?ca pacientii cu epilepsie nu au acces la medicamentele noi, solicitand factorilor de decizie sa precizeze care sunt criteriile legale si morale pe care statul si le-a asumat atunci cand au decis acest lucru.
Ileana Stefan a precizat ca, dincolo de neajunsurile financiare, care nu asigura accesul corect la tratament pentru acesti pacienti, exista probleme majore si din cauza legislatiei existente, care fie nu este completa, fie nu este aplicata.
Reprezentanta ASPERO a adaugat ca drepturile acestor pacienti sunt incalcate prin faptul ca acccesul la tratament se stabileste prin lege, pentru un anumit numar de pacienti.
O alta problema semnalata de directorul executiv al ASPERO se refera la faptul ca legislatia in vigoare prevede incadrarea in grad de handicap doar a bolnavilor de epilepsie a caror boala a debutat inainte de implinirea varstei de 27 de ani.
“Daca boala debuteaza pana in 27 ani, pacientul beneficiaza de certificat de handicap, daca debuteaza dupa, nu mai primeste un astfel de certificat. Ce face un pacient daca de la 18 ani la 27 de ani lucreaza si apoi nu mai poate face acest lucru? Ei nu sunt acoperiti de asigurare, pentru ca nu mai pot lucra, nu se pot pensiona pentru ca nu au contribuit suficient. Ar trebui modificata Legea 448 privind protectia drepturilor persoanelor cu dizabilitati”, a mai spus Ileana Stefan, la conferinta Mediafax cu tema “Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea sociala la accesul la tehnici terapeutice noi”.
Directorul executiv al ASPERO a mai spus ca ar fi necesare sesiuni de informare in cadrul Politiei Rutiere, intrucat politistii ar trebui sa fie instruiti pentru a sti cum sa intervina in cazul in care se confrunta cu un pacient aflat in criza de epilepsie.
Ea a mai semnalat faptul ca, desi exista legislatia care permite bolnavilor de epilepsie, in anumite conditii, sa poata conduce, acest lucru nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *