Alegeri Franta 2017: Presa europeana saluta calificarea lui Macron in turul al doilea. Franta scrie despre “Big bang”

Marea Britanie
The Guardian (centru stanga) este de parere ca Emmanuel Macron reprezinta “cea mai buna speranta a unei mari tari profund tulburate”, dar considera ca “amenintarea pusa de extrema dreapta nu s-a stins”.
Financial Times vedea deja in turul al doilea de la 7 mai “incoronarea” lui Emmanuel Macron. Cotidianul mediilor de afaceri previne, totusi, ca tanarul centrist (39 de ani) va fi fortat “sa negocieze dur” pentru a-si pune in practica programul daca va fi ales.
Germania
Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung se arata, intr-un articol intitulat “Franta desirata”, rezervat in legatura cu calificarea lui Emmanuel Macron: “Peste 40% dintre francezi au votat pentru candidati total la dreapta sau total la stanga. Victoria lui Macron este atat de stransa, incat la cele doua alegeri prezidentiale precedente (din 2007 si 2012) nu ar fi intrat in turul al doilea”.
Pentru revista de centru stanga Der Spiegel, succesul candidatului centrist este “o palma usturatoare pentru “establishmentul” politic. Calificarea sa in turul al doilea a maturat, cel putin provizoriu, institutii politice de lunga durata, gaullistii-conservatori Republicanii si socialistii la putere ai presedintelui François Hollande”.
Belgia
Intr-un editorial publicat pe site-ul sau, cotidianul Le Soir considera ca francezii “si-au facut revolutia lor, maturand, “ŕ? la Trump”, partidele si oamenii politici traditionali, de stanga si de dreapta, pentru a pune fata in fata doua personalitati din afara sistemului”.
Elvetia
Le Temps, reluand termenul de “noua frontiera” utilizat de fostul presedinte american John Fitzgerald Kennedy, spera in victoria lui Emmanuel Macron: “Acest tanar presedinte de nici 40 de ani poate da o noua frontiera Frantei si imbunatati soarta francezilor”. Cotidianul atrage insa atentia ca, “odata cu Frontul National, la portile puterii se afla urmasii Frantei colaborationiste si ai Algeriei franceze”.
Polonia
Gazeta Wyborcza (centru stanga) a salutat calificarea lui Emmanuel Macron: “Uniunea Europeana trebuie sa supravietuiasca divortului recent demarat cu Marea Britanie. Dar “Frexit-ul”, iesirea Frantei din Uniunea Europeana ar ingropa proiectul european. Este tocmai ce a anuntat Marine Le Pen, lidera Frontului National”.
FRANTA
Calificarea lui Emmanuel Macron si Marine Le Pen pentru turul al doilea al prezidentialelor din Franta este comparata de presa franceza cu un “big bang” lasand “dreapta K.O.” si stanga la pamant, comenteaza AFP.
“Big bang” sau “marele salt in gol”, a scris cotidianul economic Les Echos, care considera primul tur al alegerilor expresia unei “profunde lehamite de “sistem”, o renuntare definitiva la trecut”.
“Alegatorii au optat duminica pentru un nou inceput al vietii politice franceze asa cum era ea structurata de la inceputul celei de-a V-a Republici”, a continuat jurnalul.
“Acest rezultat constituie un cutremur ale carui replici vor fi de durata”, a fost …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *