Alimentatia unui copil pentru a avea dinti sanatosi

O alimentatie sanatoasa este una dintre cele mai importante cai pentru a avea o cavitate orala sanatoasa. Unii dintre nutrientii din alimentele pe care le consumam ajuta la formarea dintilor puternici, iar unele dintre componentele alimentelor pot reprezenta provocari pentru sanatatea cavitatii orale.
In cazul in care din alimentatia dumneavoastra lipsesc anumiti nutrienti, tesuturile din cavitatea orala vor fi mai putin rezistente impotriva infectiilor. Aceasta poate contribui la aparitia gingivitelor, o cauza majora a caderii dintilor la adulti. Desi alimentatia precara nu este o cauza directa a parodontitei, numerosi cercetatori considera ca boala progreseaza mai rapid si ca poate atinge stadii mai severe la persoanele din alimentatia carora lipsesc anumiti nutrienti.
Daca veti sti ce alimente sa le dati copiilor, dar si momentul in care trebuie sa le dati si care alimente trebuie evitate, ii veti ajuta sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase care pot atrage beneficii pe toata durata vietii, nu numai un zambet sanatos.
Dintii de lapte sunt mai vulnerabili la aparitia cariilor dentare. Hranirea la cerere si cu biberonul poate agrava problema cariilor. Invatati cum sa luptati impotriva zaharului, cariilor dentare si eroziunii in urma actiunii acizilor din alimentatie.

Zaharuri vs. Dinti
Copiii sunt innebuniti dupa dulciuri. Din nefericire, dintilor copiilor nu le priesc deloc. Cauza este faptul ca atunci cand consumam zaharuri, bacteriile care determina aparitia placii dentare transforma zaharul in acid, care apoi ataca stratul de smalt. De cele mai multe ori, sistemele naturale de aparare din cavitatea orala si periajul cu o pasta de dinti care contine fluor contrabalanseaza aceasta problema. Insa in cazul in care copilul consuma o cantitate mare de alimente si bauturi cu continut de zahar sau le consuma foarte des, dintii vor fi expusi la acizi mai mult timp. Atunci apar cariile dentare.

Hranirea la cerere
Hranirea la cerere poate deveni usor o obisnuinta in cazul sugarului, insa poate determina probleme ulterioare. Motivul este acela ca acidul produs din zaharurile din alimentele pe care le consumam continua sa aiba actiune nociva asupra dintilor dupa consumul acestora. Daca zaharurile intra foarte des in contact cu cavitatea orala fara a se efectua periaj dentar pentru indepartarea lor, creste si intervalul in care dintii copiilor sunt atacati de substantele acide.
Dupa ce incepe eruptia dintilor de lapte si se efectueaza si diversificarea alimentara, hranirea la cerere trebuie sa inceteze.

Bautul din sticla
Cand copiii beau din sticla, lichidul intra in contact direct cu dintii si gingiile, iar orice …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *