Ambasada SUA: Independenta justitiei, libera de orice influenta, vitala intr-o democratie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Departamentul Politic – Mediafax Publicat la: 10.10.2014 20:48 Ultima actualizare: 10.10.2014 20:49

Ambasada SUA mentioneaza ca a luat cunostinta de comunicatele CSM privind declaratii referitoare la dosarul Lukoil si privind pozitia CSM fata de declaratii din zona politicului legate de activitatea magistratilor, aratand ca sunt nepotrivite comentariile oficialilor despre cazuri in desfasurare.

Misiunea diplomatica a facut aceste precizari dupa ce premierul Victor Ponta a transmis reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene si ai tuturor statelor membre UE o scrisoare in care le solicita sa analizeze declaratiile de joi ale presedintelui Traian Basescu.
„Ambasada a luat la cunostinta de comunicatul de presa al CSM din 7 octombrie „privind anumite declaratii referitoare la dosarul Lukoil instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti” si comunicatul din 9 octombrie „privind pozitia Consiliului Superior al Magistraturii fata de declaratiile publice din zona politicului referitoare la activitatea procurorilor si a judecatorilor”. Comentariile oficialilor despre cazuri aflate in desfasurare sunt nepotrivite si pot crea aparenta, intentionata sau nu, a interferentei. Independenta justitiei, libera de orice influenta a unui actor din afara, este vitala intr-o democratie”, a precizat Biroul de Presa al Ambasadei SUA, la solicitarea MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a transmis vineri reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene si ai tuturor statelor membre UE o scrisoare in care le solicita sa analizeze declaratiile de joi ale presedintelui Traian Basescu la adresa independentei justitiei, aratand ca atacul acestuia a fost grav.
Premierul le cere acestora sa transmita un mesaj de sustinere a independentei CSM si justitiei in general, conform informatiilor obtinute de MEDIAFAX. Informatia a fost confirmata ulterior de Guvern.
„In atentia reprezentantilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum si ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene:
Va adresez aceasta scrisoare din dorinta de a sublinia cat de grav a fost atacul de ieri al Presedintelui Traian Basescu la adresa independentei Justitiei, dar si cu apelul de a interveni public in sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaratiile oficiale facute ieri de seful statului.
In mod absolut surprinzator, ieri, Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa in care a formulat amenintari la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare si a criticat in termeni foarte duri activitatea magistratilor meniti, prin lege, sa vegheze la buna functionare a Justitiei.
Este un fapt de o gravitate deosebita, care pericliteaza bunul mers al justitiei din ultima vreme si care pune sub semnul intrebarii independenta acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, sa fie verificate informatiile difuzate public de catre Presedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft).
Printre afirmatiile de ieri ale Presedintelui, va supun atentiei urmatoarele:
„Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa faca si mai prost decat politicienii. Am inteles ca un domn magistrat a considerat ca am afectat justitia pentru ca as fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!
Daca este vreun magistrat in CSM care vrea sa faca politica sa intre cinstit in politica si sa se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decat sa discrediteze institutia.
Nu puteam sa trec peste acest incident pe care il consider de nedorit si este o rugaminte: daca sunt judecatori membri in CSM, procurori sau judecatori care vor sa faca politica, sa intre in politica.”
Va solicit, tinand cont de toate aceste lucruri, sa analizati aceste declaratii si sa transmiteti un mesaj public de sustinere a independentei CSM si a Justitiei in general. Consiliul Superior al Magistraturii este institutia menita de Constitutie sa asigure buna functionare a Justitiei, iar astfel de atacuri iara precedent pericliteaza cu siguranta independenta si eficienta sa”, afirma Ponta in scrisoare.
Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, joi, pe judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca „minte”, seful statului precizand ca isi mentine integral declaratia pe care a facut-o atunci cand a dat avizul de incepere a urmarii penale fata de cinci fosti ministri.
„Se pare ca sunt magistrati care tin neaparat sa faca politica si au ajuns sa o faca mai prost decat o facem noi, politicienii. Un domnn magistrat a considerat ca in conferinta mea de presa am afectat justitia ca am dat acte din dosar. Imi pare rau, domnul magistrat minte. Imi mentin integral declaratia pe care am facut-o cand am anuntat cererea de urmarire penala pentru cinci fosti ministri”, a declarat Basescu.
Premierul Ponta a declarat atunci ca declaratia de joi a presedintelui Traian Basescu legata de un judecator reprezinta „cel mai grav” act la adresa justitiei din partea unui oficial roman in ultimii 25 de ani.
„Daca vorbim de impiedicarea independentei justitiei, cred ca este cel mai grav act pe care l-am vazut vreodata din partea unui oficial roman in ultimii 25 de ani”, a spus Ponta.
Pe de alta parte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), intr-un comunicat din 7 octombrie, mentiona: „Avand in vedere solicitarile unor reprezentanti ai mass media cu privire la pozitia Consiliului Superior al Magistraturii fata de declaratiile publice ale Premierului Romaniei din data de 6 octombrie 2014, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media este abilitat sa aduca la cunostinta publicului faptul ca aceste aspecte vor fi puse in discutie in sedinta Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmand a se lua o hotarare cu privire la necesitatea sesizarii Inspectiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusa independentei procurorului de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in efectuarea urmaririi penale in dosarul Lukoil”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, despre dosarul Lukoil, ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea prsoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si plata salariilor catre angajati.
Ponta a facut referire si la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentand: „Banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania”.
„Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala. Totusi, aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte…banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania. Dar justitia este independenta isi face datoria si banuiesc ca, daca se intampla ceva rau, cei 3.500 de oameni o sa vina la mine, ca asa e cu justitia. Eu doar sper si ne dorim sa se gaseasca solutia legala prin care, pe de-o parte, sa fie sanctionati cei vinovati, sa se recupereze prejudiciul fara sa aruncam in aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Sa se faca dreptate chiar daca moare lumea”-n.r.)…eu sper sa fie doar cu „Fiat Justitia”, fara sa piara …

spot_imgspot_img