Anticonceptionalele raresc firele de par

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cresterea excesiva a parului este o problema cu care se confrunta 6% dintre femei. De altfel, specialistii apreciaza ca pilozitatea in exces (hirsutismul) este cea mai frecventa boala endocrina la femei. Conf. dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog la Institutul „C.I. Parhon”, le recomanda femeilor care se confrunta cu o pilozitate excesiva, ce se dezvolta rapid, sa consulte un specialist endocrinolog.

„Pilozitatea este determinata genetic si este de trei feluri: parul de pe scalp, care e dependent de hormonii masculini sau androgeni (cu cat o femeie are mai multi hormoni masculini, cu atat cheleste mai usor), parul de pe brate si de pe picioare, care nu depinde de hormonii androgeni, si parul de pe fata, torace, abdomen, sani si subrat (acesta depinde de hormonii masculini, in plus, cu cat sunt mai multi, cu atat creste mai mult par pe aceste zone)”, explica conf. dr. Corin Badiu.

Potrivit specialistului, daca o pilozitate se dezvolta mult, intr-o perioada de 3 ? 6 luni si, in acelasi timp, se reduce ciclul menstrual, inseamna ca femeia respectiva are o problema de sanatate (tumora ovariana, tumora pe suprarenale).

De asemenea, exista posibilitatea ca femeia sa lucreze intr-un mediu in care exista substante care produc hormoni masculini sau ca persoana sa fi luat anumite medicamente, care sa-i fi creat aceasta pilozitate.

O alta cauza a pilozitatii in exces este ovarul polichistic, care, printre altele, se manifesta prin tulburari de ciclu menstrual si cresterea excesiva a parului. „In astfel de situatii trebuie consultat medicul endocrinolog pentru stabi-lirea unui tratament”, completeaza conf. dr. Badiu. Endocrinologul spune, de asemenea, ca pilozitatea mare poate fi de ordin genetic.

„Pentru femeile care se confrunta cu o crestere excesiva a parului, fara a fi vorba de dereglare hormonala, exista anticonceptionale care reduce firele de par, insa acestea se administreaza numai la indicatia medicului”, precizeaza conf. dr. Badiu.

Specialistul afirma ca efectul hormonilor asupra organismului se manifesta si asupra comportamentului: „Hormonii estrogeni, deci cei feminini, fac femeia atractiva, iar cei androgeni fac femeia activa”, incheie conf. dr. Corin Badiu.

Din punct de vedere cosmetic, pentru eliminarea parului in exces exista o serie intreaga de metode moderne si eficiente: epilare cu laser, cu lumina intens pulsata. Respectarea tratamentului asociat cu metodele cosmetice asigura scaderea hormonilor masculini.

Astfel, firele de par incep sa se rareasca si sa fie mai putin viguroase. „In afara de sedintele de cosmetica, le recomand pacientelor si consultarea unui psiholog, care sa le ajute in depasirea complexelor”, spune conf. dr. Badiu.

spot_imgspot_img