Anxietatea – alimentata de mesajele subliminale

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Expresia fetei de o fractiune de secunda facuta de alta persoana si, mai ales, sentimentele pe care aceasta le tradeaza pot ajunge neobservate in constiinta noastra, dar aparent se inregistreaza subliminal. Descifrarea acestor semnale subtile da o pista creierului, rezultand in avertizari subconstiente, arata un nou studiu american. Oamenii de stiinta sustin ca aceste aluzii pot avertiza, in mod normal, asupra unor amenintari ascunse, dar cand ajung sa te chinuie pot exacerba tulburarile anxioase.

In cadrul studiului, celor 70 de studenti voluntari li s-au aratat 70 de mimici diferite, fiecare dintre acestea aratand o expresie surprinsa. Inainte de fiecare astfel de figura, o alta fata a fost vizionata timp de doar 30 de milisecunde, mai rapid decat orice constiinta sa o poata ?inregistra?. Jumatate dintre aceste expresii erau fericite, iar restul erau pline de teama. In timpul acestui experiment, Ken Paller, neuro-cercetator la Universitatea Northwestern, a inregistrat activitatea creierului cu ajutorul unor electrozi plasati pe scalpul fiecarui participant.

Oamenii de stiinta americani au precizat ca voluntarii la studiu nu au fost avertizati despre ?vizionarea? expresiilor emotionale subliminale, si, totusi, inregistrarile au aratat ca acestea au fost detectate de creier. Apoi, voluntarii au fost rugati sa clasifice mimicile surprinse, fie ca pozitive, ca si cand ar fi sosit neasteptat un prieten, fie negative, ca dupa ce ar fi experimentat un act subit de violenta. Voluntarii au clasificat mai negativ expresiile faciale mirate, precedate de mini-mimicile pline de teama. ?Rezultatele noastre arata semnalele de amenintare inconstiente, cum ar fi expresiile faciale scurte de frica, pot avea influenta nestiuta asupra rationamentelor sociale si a felului in care actionam?, a spus Wen Li, cercetator la Universitatea Northwestern. Rezultatele cercetarii vor aparea in forma detaliata in Revista de Neurostiinta Cognitiva din Statele Unite ale Americii.

?Putem percepe mult mai mult decat ne dam noi seama si in acest fel ne putem influenta comportamentul, chiar daca aceste influente pot duce la doar unele diferente subtile, fara sa facem ceva iesit din comun?, a explicat Ken Paller.

Inainte de a efectua experimentul, cercetatorii le-au dat niste chestionare voluntarilor in care trebuiau sa noteze cat de des au avut manifestari de anxietate, in special, in problemele sociale. Aceia cu personalitati mai anxioase au avut un raspuns mai puternic al creierului in cazul expresiilor subliminale de teama. Neuro-cercetatorul american a fost de parere ca s-ar putea ca creierele lor sa fie foarte sensibile la indiciile de amenintare si astfel sa duca la o stare de anxietate excesiva. Cercetatorii sunt de parere ca rezultatele acestui studiu au implicatii directe pentru intelegerea anumitor tulburari psihice, cum ar fi fobia, comportamentul obsesiv-compulsiv si anxietatea. Oamenii de stiinta considera ca si in viata reala persoanele cu care interactionam au astfel de micro-expresii faciale, iar detectarea lor ar putea ajuta in mod normal la depistarea adevaratelor intentii ale acestora. Totusi, neuro-cercetatorul Ken Paller crede ca aceasta abilitate poate fi mai valoroasa daca atunci cand cineva iti face un compliment si tu il iei ca atare fara sa incerci sa ?citesti? mai mult.

spot_imgspot_img