Ministrul polonez de Interne – destituit pentru ca l-ar fi avertizat pe fostul vicepremier ca este anchetat

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

La numai o luna de la destituirea vicepremierului, si in acelasi timp ministrului Agriculturii, Andrzej Lepper, premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a mai pus pe tusa un alt membru al Cabinetului: ministrul de Interne, Janusz Kaczmarek.

Oficialul polonez, fost procuror general si, de altfel, unul dintre apropiatii fratilor Kaczynski, a cazut victima scandalului politic de la Varsovia, care s-ar putea finaliza cu organizarea de alegeri anticipate. Ca pe tabla de sah, intreaga criza din coalitia de guvernamant poloneza a pornit de la cativa pioni, mai exact, primul ministru si liderii celorlalte doua formatiuni cu care imparte puterea: Andrzej Lepper (seful partidului Autoapararea) si Roman Giertych (conducatorul Ligii Familiilor Poloneze).

Lepper, a carui formatiune populista a fost acceptata in coalitie de Kaczynski ?de dragul? unei majoritati parlamentare, a cazut in dizgratia premierului si a fost destituit, acum o luna, fiind anchetat pentru luare de mita in timpul mandatului sau la Ministerul Agriculturii.

Ca un bulgare de zapada, coalitia de guvernare a inceput sa-si pregateasca treptat necrologul. Duminica trecuta liderul Autoapararea (Samoobrona) a anuntat ca isi va retrage cei doi ministri din Cabinet, iar dupa 22 august, cand Sejmul (Legislativul polonez) se reuneste, si sprijinul parlamentar. In acest demers a fost atrasa si Liga Familiilor Poloneze, care a conditionat ramanerea sa la putere de demisia premierului Kaczynski.

La numai doua zile, in acest razboi al replicilor si al atitudinilor dure, seful Cabinetului a mai facut o miscare, menita sa-i avertizeze pe ceilalti lideri politici. El l-a concediat pe ministrul de Interne, acuzandu-l, fara a prezenta insa dovezi, ca i-ar fi oferit infomatii lui Lepper despre ancheta ce urma sa fie demarata de Biroul Anti-Coruptie (CBA) la Ministerul Agriculturii.

?Ministrul se regaseste in cercul de persoane suspectate de implicarea in scurgerea de informatii care a facut imposibila operatiunea speciala a CBA?, a declarat seful Executivului, citat de AFP. Evident, Kaczmarek a fost, indirect, facut tap ispasitor pentru incapacitatea anchetatorilor de a aduce dovezi ca Lepper chiar a luat mita si nu a fost inlaturat de la guvernare dupa certurile cu premierul (seful Samoobrona a avut o serie de diferende cu premierul asupra bugetului de stat, dar si a prezentei trupelor poloneze in Afganistan).

Pentru a intari suspiciunile asupra modului de a-si indeparta adversarii politici, destituirea orchestrata de Jaroslaw a fost completata de fratele sau geaman, presedintele Lech Kaczynski, care a numit in aceeasi zi un alt ministru de Interne, mai exact pe Wladyslaw Stasiak, seful Biroului Securitatii Nationale (BBW).

Stasiak (40 de ani) este tot unul dintre apropiatii celor doi gemeni, lucrand cu seful statului cand acesta se afla la conducerea Curtii de Conturi, dar si ca adjunctul lui Lech Kaczynski cand acesta a fost primar al Varsoviei (2002- 2004).

spot_imgspot_img