Apartamentele vechi din Bucuresti ar putea costa, anul acesta, cu 50% mai putin decat in martie 2008

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Una dintre certitudinile crizei financiare este, pana in acest moment, efectul devastator pe care l-a avut asupra preturilor apartamentelor vechi din Bucuresti. Spre dezamagirea celor care au cumparat apartamente in primavara lui 2008, preturile din acea perioada sunt de domeniul trecutului. Tendinta actuala ar putea duce, chiar, la o scadere de 50% fata de nivelul maxim atins in luna martie a anului trecut. Coborarea pretului apartamentelor sub 1000 de euro/mp este o tinta realista pentru 2009.

Cartierele in care cererea de apartamente a primit cea mai puternica lovitura au fost cele din zone secundare, conform publicatiei Ziarul Financiar, cum ar fi Militari, Dristor, Drumul Taberei sau 1 Decembrie. In aceste locatii, un apartament costa, in medie, cu 30% mai putin fata de inceputul lui 2008, ajungand la pretul inregistrat in vara anului 2007, adica la 1500 euro/mp. Persoane avizate in domeniu spun, insa, ca scaderea nu se va opri aici, ci va duce preturile la nivelul anului 2006 unde ar putea, intr-un final, sa se stabilizeze sub 1000 de euro pe metru patrat.

„Consider ca preturile pe segmentul vechi vor scadea pana la nivelul din 2006, la care s-ar putea stabiliza, daca nu se va da drumul la creditare. Aceasta inseamna ca preturile ar putea continua sa scada cu inca 20% fata de nivelul actual”, a precizat Valentin Ilie, directorul firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Situatia nu este, insa, la fel de tensionata in toate zonele Capitalei. Desi Sectorul 6 este puternic afectat de scaderea preturilor apartamentelor, cu 30%, media bucuresteana nu atinge aceasta cifra. Mai mult, pretul mediu al locuintelor in Bucuresti nu a scazut decat cu 4-5%, pe fondul scaderii continue a numarului cumparatorilor, se arata intr-o analiza a Bucharest Real Estate Index (BREI).

Scaderea puternica a numarului de cereri pentru apartamentele de pe piata este resimtita de toate companiile. Andrei Sandu, director general al firmei de consultanta imobiliara Media City recunoaste ca preturile au scazut cu 25-30% fata de nivelul maxim atins in primavara anului trecut, acest lucru datorandu-se lipsei de cerere:

„Nu sunt tranzactii in aceasta perioada si din cauza faptului ca oamenii inca nu s-au obisnuit cu ideea ca preturile scad. Din estimarile noastre, numarul tranzactiilor a scazut cu peste 90%”.

Interesant este sa observam diferenta mare de scadere a pretului pentru apartamente vechi si apartamente noi. Daca un metru patrat costa, in acest moment, in Sectorul 6 in jur de 1.135 euro, in scadere cu 30% fata de nivelul de alta data, pretul apartamentelor noi nu au scazut, in aceeasi perioada, cu decat 100 de euro, de la 1.900 la 1.800 euro/mp. Important in aceas caz este faptul ca apartamentele vechi sunt vandute, in majoritatea lor, de persoane fizice care au nevoie sa realizeze tranzactia cat mai repede, pierzand, in acest fel, o parte din suma pe care ar fi putut sa o obtina. Foarte probabil este, insa, faptul ca aceasta scadere nu se va tempera in lunile care urmeaza, informeaza sursa citata.

spot_imgspot_img