APELUL lui Traian Basescu la adresa lui Vladimir Putin

de Alina Matis Publicat la: 28.04.2014 15:34 Ultima actualizare: 28.04.2014 16:16

Presedintele Traian Basescu a condamnat, luni, rapirea unor observatori OSCE in estul Ucrainei de catre separatistii prorusi si a facut apel la omologul de la Moscova, Vladimir Putin, “sa condamne ferm actiunile ilegale de natura militara” din Donetk si sa se foloseasca de influenta sa in regiune pentru a facilita misiunea OSCE de aici.

Capturarea celor opt membri ai misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de catre separatistii prorusi din Slaviansk, Ucraina, “este un atac direct la eforturile internationale de detensionare” a conflictului din aceasta regiune “si un gest ilegal din partea unor forte paramilitare ilegitime”, a criticat, luni, presdintele Traian Basescu, intr-un comunicat de presa remis gandul. Mai mult, incercarea autorilor acestui act de a negocia eliberarea observatorilor OSCE, personal cu statut diplomatic, in schimbul punerii in libertate a “unor infractori detinuti de autoritatile legale ale unui stat, are elementele unei luari de ostatici si a actiunilor unui grup terorist”. Si Polonia a condamnat, duminica seara, retinerea observatorilor drept o folosire de “metode teroriste inaccpetabile”.
“Domnul presedinte Traian Basescu considera ca orice actiune de retinere ilegala, rapire, utilizare a civililor pasnici ca scuturi umane in operatiuni separatiste este in masura sa antreneze raspunderea penala pentru infractiuni la adresa drepturilor omului”, a informat Presedintia.

Traian Basescu a mai transmis ca Romania condamna orice forma de separatism si incercare de utilizare a presiunilor de tip militar in scopuri politice.
“Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, face apel la presedintele Federatiei Ruse, domnul Vladimir Putin, sa condamne ferm actiunile ilegale de natura militara din regiunea Donetsk si sa utilizeze toata autoritatea sa pentru a permite buna functionare a Misiunii OSCE in estul Ucrainei. De asemenea, separatismul militarizat ca argument pentru atingerea unor deziderate politice este sanctionat penal in orice stat din lume care respecta normele si principiile dreptului international si care apara coexistenta pasnica in Europa”, se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
12 persoane – opt straini si patru ucraineni – au fost capturate vineri de catre separatisti, care i-au calificat duminica, intr-o conferinta de presa, drept “prizonieri de razboi”, potrivit liderului lor, Viaceslav Ponomarev, primar autoproclamat al orasului Slaviansk. Acestia au informat ca vor sa ii predea pe ostatici in schimbul altor persoane detinute de autoritatile ucrainene. “In orasul nostru, care se afla in stare de razboi, orice membru al unui personal militar care nu are permisiunea noastra este considerat prizonier de razboi”, a declarat Ponomarev. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *