Bacterii in aerul conditionat

Virusurile care provoaca infectiile aparatului respirator circula din abundenta in aceasta vara. La Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”, 60% din internari sunt cauzate de infectiile digestive si respiratorii. Au aparut primele cazuri de pneumonie produsa de Legionella pneumophilia de la aerul conditionat.
Dr. sorin petrea, managerul institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”, a informat ca in aceasta perioada a anului medicii infectionisti se confrunta cu o crestere a cazurilor de bronsite si pneumonii.

“Acestea se produc prin circulatia obisnuita a microbilor si virusurilor pe acest sezon. Dar avem si trei cazuri de pneumonii mai rar intalnite. Este vorba de cele produse de Legionella (legioneloze)”, a spus dr. Sorin Petrea. Aceasta bacterie se transmite prin sistemele din aparatele de aer conditionat, folosite in exces de romani in perioada caniculei. Boala a aparut la pacientii cu organism tarat si cu alte boli asociate, dar acest lucru nu este o regula generala. O alta categorie de infectii respiratorii sunt cele din sfera ORL, care sunt depistate in ultima vreme mai mult din cauza scaldatului. Medicul atrage atentia ca si in conditii de igiena exista un risc de aparitie a acestor afectiuni pentru ca apa clorinata irita mucoasele si creeaza un teren propice pentru microbi. Mai mult, diferentele de temperatura intre exterior si interior duc la aparitia de pneumonii cu germeni clasici. Astfel, se trece de la temperaturile mari de afara la cele scazute de climatizoare si se produce o vasoconstrictie a toracelui. Scad aportul de sange in plamani si implicit numarul de leucocite. Conditiile sunt prielnice pentru dezvoltarea microbilor la nivel respirator. Bolnavii trebuie sa se adreseze medicului de familie sau sa se prezinte la camerele de garda ale spitalelor pentru retete si tratamente corecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *