Condoleezza Rice: Destabilizarea in regiune trebuie atribuita Iranului

Proiectele de asistenta militara ale Washingtonului cu partenerii sai arabi, anuntate luni si destinate contracararii influentei Iranului, nu vor destabiliza regiunea, a declarat luni secretarul de stat american, Condoleezza Rice, informeaza AFP, preluata de Rompres.

Doamna Rice a respins acuzatiile Teheranului potrivit carora livarile de arme americane catre Orientul Mijlociu vor raspandi teama, vor afecta legaturile intre tarile arabe si, mai mult, vor imputa responsabilitatea acestei destabilizari regimului iranian.

“Nu exista nicio indoiala: Iranul reprezinta singura amenintare majora lansata intereselor americane in regiune si proiectului in Orientul Mijlociu pe care-l dorim”, a afirmat doamna Rice in timpul unei escale pe aeroportul Shannon (Irlanda), in calatoria care o va conduce marti catre Egipt, prima etapa a turneului sau in Orientul Mijlociu.

Condoleezza Rice, insotita de ministrul american al apararii Robert Gates, urmeaza sa se deplaseze in Egipt, Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite.

“Daca va exista destabilizare in regiune, aceasta trebuie atribuita regimului iranian”, a adaugat ea.

Contractele de asistenta militara, anuntate luni de Washington, includ 13 miliarde de dolari pentru Egipt, 30 de miliarde pentru Israel si 20 de miliarde pentru Arabia Saudita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *