Banca din Romania amendata si obligata sa returneze clientilor 300 milioane euro dupa ce le-a cesionat creditele unei firme din Olanda

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) sustine, intr-un comunicat de presa, ca interesele consumatorilor au fost afectate, iar firma olandeza EFG New Europe Funding II B.V., catre care Bancpost a cesionat un portofoliu de credite, nu ar fi fost autorizata.
Astfel, ANPC a aplicat masura de restituire a sumelor de bani percepute pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost, reprezentand dobanzi, dobanzi penalizatoare, penalitati calculate si retinute in perioada 11 iulie 2008 – 27 martie 2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.).
“In urma actiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creante de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoana juridica neautorizata”, se arata in comunicat.
ANPC considera ca, fata de debitorii cedati, nu au fost indeplinite formalitatile prevazute de lege, Bancpost are “calitate procesuala pasiva si nu se justifica calitatea de creditor a cesionarului fata de debitorii cedati”.
“Intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, se arata in comunicat.
ANPC a anuntat ca a informat si urmatoarele institutii: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei.
Potrivit profit.ro, Bancpost a transferat, incepand cu 2008, credite acordate persoanelor fizice si firmelor chiar catre o firma din cadrul grupului grec EFG. Banca din Romania, detinuta de EFG Eurobank, a cesionat credite de pana la 830,5 milioane de euro (situatia din 2009) catre o societate cu raspundere limitata inregistrata in Olanda, infiintata in aprilie 2008 – EFG New Europe Funding II B.V (redenumita ERB New Europe Funding II B.V. in 2012) , detinuta la randul ei de o alta societate cu raspundere limitata – EFG New Europe Holding B.V. (redenumita ERB New Europe Holding B.V.), detinuta la randul ei de fostul actionar majoritar al Bancpost – EFG Eurobank Ergasis, controlata la acel moment de familia greaca Spiros, cea mai bogata familie din Grecia, care a adunat avere din urma afacerilor in transport maritim, industria petroliera si finante.
Bancpost se ocupa de administrarea creditelor – incasa ratele si gestiona relatia cu clientii, in timp ce firma olandeza incasa fluxurile de numerar – principal, dobanzi si comisioane. Primul certificat de vanzare pentru un pachet de credite in franci elvetieni, cu o valoare nespecificata, a fost semnat tot in iulie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *