Bancile mizeaza pe un curs de schimb intre 4,1 si 4,7 lei/Euro in 2009

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Bancile care activeaza pe piata romaneasca si-au revizuit estimarile referitoare la cursul de schimb al monedei nationale in raport cu euro pentru finele anului, mizand pe o cotatie de 4,1-4,7 lei/euro. Raiffeisen Bank si-a schimbat previziunile „din cauza deteriorarii sentimentului investitorilor fata de regiune”, dar continua sa anticipeze o usoara apreciere a monedei nationale in a doua jumatate a anului, pana la o paritate de 4,1 lei/euro in decembrie. Pentru finele anului, economistii bancii au urcat anticiparile de la 3,8 lei/euro la 4,1 lei/euro, dar raman mai optimisti decat alti analisti.

Pe de alta parte, analistii Bancii Comerciale Romane estimeaza pentru sfarsitul anului 2009 un curs de 4,3 lei/euro, iar ING Bank o paritate de 4,7 lei/euro. „Credem ca sentimentul negativ al investitorilor va persista. Sentimentul fata de statele din Europa Centrala si de Est s-a deteriorat destul de mult, in contextul inrautatirii perspectivelor economiei mondiale”, a declarat economistul-sef al Raiffeisen, Ionut Dumitru, citat de Mediafax. El a precizat ca revizuirea nu este semnificativa si ca banca previzioneaza in continuare o usoara apreciere in a doua parte a anului.

Conducerea Raiffeisen a revizuit in urcare estimarile privind nivelul cursului de schimb de la 4,2 lei/euro la 4,3 lei/euro pentru luna martie, de la 4 lei/euro la 4,25 lei/euro pentru iunie si de 3,95 lei/euro la 4,2 lei/euro in septembrie, potrivit datelor dintr-un raport al bancii. Dumitru a precizat ca previziunile legate de cursul de schimb mediu au urcat de la 4 lei/euro la 4,2 lei/euro.Declaratiile facute vineri si luni de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, sugereaza ca institutia este foarte ingrijorata in legatura cu deprecierea monedei nationale, potrivit raportului Raiffeisen. Analistii bancii prognozeaza ca BNR va continua sa ia masuri pentru limitarea deprecierii leului. Isarescu a declarat, luni, la o intalnire cu bancherii si ministrul Finantelor, ca o anumita stabilitate a cursului de schimb si corelare cu fundamentele macroeconomice sunt in interesul economiei romanesti, al statului si al bancilor comerciale, adaugand ca este nevoie de increderea populatiei in moneda nationala.

spot_imgspot_img