Banii, ochiul dracului sau cheia societatii umane?

Daca intrebam economistii pentru ce sunt buni banii, ei vor pronunta cuvantul “fungibil”, care se refera la calitatea de a putea fi inlocuit, schimbat. Spre deosebire de sistemul de schimb traditional numit troc, in care oamenii schimbau un lucru pe un altul diferit, sistemul monetar foloseste jetoane simbolice care pot fi date la schimb pe orice. Astfel, bunurile, precum o vaca poate fi data la schimb pe monede care asigura painea necesara pe un an.?
Insa, dincolo de utilitatea lor de baza, banii pot avea alte beneficii pentru societate. Una dintre teorii sustine ca banii au facilitatea cooperarea in grupuri mari de straini, acolo unde increderea nu putea fi foarte puternica. De exemplu, daca dai unui strain o vaca in schimbul banilor, nu mai este necesar sa te increzi in acea persoana ca iti va asigura necesarul de paine pe un an, pentru ca poti chiar tu sa isi cumperi paine de oriunde, cu banii primiti pe vaca. Ca urmare a acestui fenomen, sistemul monetar pare sa fi fost crucial pentru urbanizare.?
Pentru a testa aceasta idee, o echipa de economisti coordonati de Gabriele Camera de la Universitatea Chapman, din Orange, California, a realizat un experiment pe 200 de persoane intr-o camera plina de computere. Subiectilor li s-a cerut sa se joace doua jocuri diferite, dar care aveau un scop comun: sa adune puncte numite “unitati”.?
Detalii pe descopera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *