Basescu: Nu pot sa cazez CFR Marfa la Cotroceni. Daca guvernul va bloca procedura de privatizare a CFR Marfa, statul va plati milioane de euro despagubiri

de Clarice DINU Publicat la: 05.08.2013 12:52 Ultima actualizare: 05.08.2013 15:03

Presedintele Traian Basescu sustine ca statul roman risca sa plateasca despagubiri de milioane de euro, daca guvernul? Guvernul a fortat un precedent facand presiuni asupra CSAT de a lua o decizie in cazul privatizarii CFR Marfa. Seful statului a avertizat guvernul ca, daca executivul va bloca procedura de privatizare, exista riscul ca statul roman sa plateasca daune de milioane de euro castigatorului licitatiei. “Mai bine se faceau presiuni pe castigator sa vina cu banii”, a comentat Basescu, intr-o declaratie de presa la Cotroceni.
Gandul transmite LIVE TEXT declaratiile sefului statului.

Cele mai importante declaratii:
– Vineri a avut loc o sefinta CSAT si noi ne-am limitat la a da un singur comunicat. Sedinta s-a desfasurat intr-o atmosfera constructiva.
– Nu-mi place aceasta plimbare a unui proces de privatizare intre Guvern si CSAT.
– Guvernul a presat in crearea unui precedent. Mai bine se faceau presiuni pe castigator sa vina cu banii.
– Unii politicieni fug de succes. Nu vad de ce CSAT sa ia succesul lui Victor Ponta.
– CSAT si-a terminat misiunea pe data de 5 februarie cand a avizat strategia de privatizare care a fost avizata din punctul de vedere a atributiilor CSAT.
– La cateva ore dupa plecarea in concediu a primului ministru, din pacate, secretariatul general a facut o solicitare prin care inainta solicitarea premierului de a se pune pe ordinea de zi hotararea privind privatizarea CFR Marfa. Stiind time-ingul, guvernul s-a angajat sa finalizeze procesul pana la sfarsitul lui septembrie. Stiind acest angajament al guvernului am convocat de urgenta sedinta CSAT. In adresa si scrisoarea nedatata, imi arata ca deliberat a facut-o, dar mergem inainte de dragul coabitarii, solicitarea de punere pe ordinea de zi e facuta in baza art. 4, lit. d din legea 415/2002.
– Oricat as cauta in legea CSAT nu pot gasi un articol care sa avizeze contracte de vanzare-cumparare de companii.
– CSAT nu are atributul de a verifica Guvernul. Niciodata nu s-a facut control la executiv din partea CSAT. E si o chestiune relativ ridicola. CSAT sa avizeze o vanzare de actiuni si doi se spune ca ma substitui premierului si acum imi spune guvernul sa ma substitui primului ministru. Nu pot. Solicitarea Guvernului ascunsa sub un articol din legea CSAT este dincolo de ceea ce pot astepta ca presedinte al CSAT. Nu voi face un act ilegal acum la batranete.
– CSAT nu poate aviza vanzari de pachete de actiuni, nici mari, nici mici.
– Faptul ca nu se publica in MO hotararea de guvern impiedica semnarea contractului. Daca castigatorul nu are banii, guvernul nu poate executa garantia. Procesul este in aer. se iese din angajamentele cu FMI. Daca domnul prim-ministru vrea sa ramana si angajamentul si privatizarea in aer e treaba lui.
– GFR nu numai ca nu va pierde garantia, dar va castiga milioane de euro daune pentru ca guvernul nu a dus la indeplinire procedura. Daca as fi prim-ministru as accelera procedurile la maxim. Ori am sansa sa incasez 202 milioane de euro, ori daca cel care a castigat nu vine cu banii si nu accepta conditiile, guvernul poate sa reia procedura de privatizare, asa cum este scrisa in acordul cu Fondul.
– Important este ca guvernul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *