Ben Laden se bate cu Papa. Liderul Al-Qaida ameninta UE din cauza ajutorului dat americanilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un nou mesaj audio, atribuit lui Osama ben Laden, ameninta Uniunea Europeana pentru sprijinul acordat SUA in Afganistan si pentru republicarea caricaturilor profetului Mahomed in Danemarca, transmite CNN. Difuzarea mesajului audio pe Internet a coincis cu o importanta sarbatoare a musulmanilor sunniti – nasterea Profetului, dar si cu o vizita-surpriza in Afganistan a vicepresedintelui american Dick Cheney, in conditiile in care SUA le cer aliatilor din cadrul NATO sa furnizeze mai multe trupe si sprijin.

Ben Laden a afirmat ca desenele republicate luna trecuta in Danemarca, considerate ofensatoare pentru musulmani, sunt parte a unei „noi cruciade”, in care a fost implicat si Papa Benedict al XVI-lea. „Publicarea acestor desene – parte a unei noi cruciade in care Papa de la Vatican a avut un rol semnificativ – este o confirmare de la voi ca razboiul continua”, a spus ben Laden, adresandu-se „celor care sunt intelepti in Uniunea Europeana”.

Harta Europei, ins?ngerata
Mesajul este primul dupa data de 29 noiembrie, cand liderul Al-Qaida a cerut tarilor europene sa puna capat participarii la forta din Afganistan. Inregistrarea, produsa de divizia media a retelei teroriste, As-Sahab, in luna musulmana incheiata la 8 martie, este insotita de animatia unei lancii infipte intr-o harta rosie a Europei, care sangereaza in momentul in care este lovita de arma. Un oficial CIA a afirmat ca vocea este intr-adevar a liderului Al-Qaida. Totusi, un site islamist radical a anuntat miercuri ca o noua inregistrare va fi data publicitatii in scurt timp. Mesajul include si o fotografie veche, care pare sa-l prezinte pe ben Laden tragand cu o arma de asalt, si a fost publicat la implinirea a cinci ani de la inceperea razboiului din Irak. Michael Scheuer, fost agent CIA specializat in urmarirea lui ben Laden, a apreciat ca data publicarii mesajului nu a fost aleasa intamplator. „Inseamna ca au intentia clara sa atace Europa”, a spus el. Centrul SITE, specializat in monitorizarea mesajelor teroriste, afirma ca inregistrarea reprezinta „o amenintare clara impotriva tarilor membre UE si un indiciu al unui posibil atac semnificativ; totusi, nu este clar in ce perioada de timp ar putea avea loc”. In schimb, Sajjan Gohel, de la Asia-Pacific Foundation, apreciaza ca mesajul nu reprezinta neaparat un indiciu privind un atac iminent in Europa, ci mai degraba o „declaratie de intentie”.

Serviciile secrete italiene, in alerta
Vaticanul a respins ieri acuzatiile liderului miscarii Al-Qaida. „Aceste acuzatii sunt complet nefondate”, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, amintind ca Papa a condamnat aceste caricaturi. „Acestea nu sunt insa surprinzatoare. Este normal sa credem ca el (ben Laden) pune Vaticanul si pe Papa laolalta cu toti dusmanii sai”, a precizat acesta. Totodata, potrivit agentiei italiene Ansa, care citeaza o sursa din cadrul unitatii de combatere a terorismului din Ministerul italian de Interne, Roma trateaza cu seriozitate amenintarile lansate de Osama ben Laden.
In data de 13 februarie, cateva ziare daneze au publicat una dintre caricaturi, in semn de solidaritate cu caricaturistul, dupa ce trei persoane au fost retinute, fiind banuite ca intentionau sa-l asasineze. Unul dintre desene prezinta un barbat descris drept profetul Islamului, purtand un turban cu o bomba.

spot_imgspot_img