Bolnavii de aritmie au o noua alternativa de tratament in Romania: ablatia epicardica.

Spitalul Monza, centru specializat in chirurgie cardiovasculara, a anuntat o noua interventie realizata in premiera pentru Romania: ablatia epicardica in cazul bolnavilor de aritmie ventriculara. Interventia a fost efectuata de Dr. Radu Vatasescu, medic specialist cardiologie-aritmologie.
a”In contextul in care bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in lume, iar Romania se situeaza pe locul trei in Europa in ceea ce priveste numarul deceselor cauzate de acestea (60% din toate decesele), preventia si metodele noi de tratament sunt o necesitate. De-a lungul timpului, ne-am implicat activ in ambele directii: am derulat campanii de informare si evaluare pentru preventie, si am realizat anumite interventii pentru prima oara in Romania”, a spus Carmen Dragan, Presedinte Spitalul Monza.
Tahicardiile ventriculare (ritm cardiac anormal, accelerat, cu originea in ventriculi) sunt intalnite frecvent la pacientii cu afectare structurala cardiaca, in special cand performanta de pompa a inimii este semnificativ afectata – intre 30 si 50% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca decedeaza subit prin mecanism aritmic. In mod frecvent, in tahicardiile ventriculare, zonele care cauzeaza aritmia sunt situate in grosimea peretelui cardiac (intramurale) sau pe suprafata externa a inimii (epicardice).
Pana in prezent, in Romania, bolnavii ce prezentau aceste zone aritmogene pe exteriorul inimii nu aveau o metoda de preventie si tratament dedicata. Defibrilatorul implantabil salveaza vieti,oprind aritmiile, dar nu poate preveni recurenta acestora. In plus, adesea, interventia defibrilatorului afecteaza calitatea vietii pacientilor, si cel putin pentru socurile electrice se asociaza cu exces de mortalitate. Medicamentele antiaritmice au o eficienta limitata atat in terminarea aritmiilor, cat mai ales in prevenirea acestora, fiind totodata grevate de frecvente si severe efecte secundare.
a”Ablatia clasica (endocavitara sau endocardica) la pacientii cu tahicardie ventriculara cu circuit pe exterior nu este la fel de eficienta precum in cazul celor cu circuit pe interior: cauterizezi pe interiorul inimii, in speranta ca vei atinge zona aritmogena aflata pe exterior. Abordarea epicardica -sau ablatia celulelor de pe exteriorul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *