Calvarul supravietuitorilor accidentului din Coreea de Sud

Sute de persoane, majoritatea adolescenti, au murit cel mai probabil in naufragiul din Coreea de Sud. Cei 174 de supravietuitori sufera de soc post-traumatic, iar unul dintre profesori s-a sinucis la doua zile dupa naufragiu.
Nava Sewol avea 476 de persoane la bord cand a naufragiat in largul costei de sud a Coreii, la 16 aprilie dimineata. Majoritatea erau liceeni aflati intr-o excursie, insotiti de aproximativ zece profesori. Rudele celor aproximativ 300 de morti sau disparuti sunt in agonie, iar supravietuitorii sufera de soc posttraumatic, scrie AFP. Povara psihologica, vinovatia supravietuitorului, a fost prea grea pentru directorul adjunct al liceului. El s-a spanzurat la doua zile dupa naufragiu. “Supravietuirea de unul singur este dura… Imi asum toata responsabilitatea”, a scris el intr-o scrisoare gasita in portofelul sau. “Sa mi se disperseze cenusa la locul naufragiului”. Dintre cei 352 de liceeni aflati la bord, 70 au supravietuit si au dificultati in a se intoarce in clasele decimate. Medicii si psihologii trag un semnal de alarma in privinta stresului post-traumatic de care sufera acesti adolescenti, iar purtatorul de cuvant al parintilor a facut apel la ajutor. “Ei sustin ca se simt vinovati”, a declarat Jang Dong-Won in cadrul unei conferinte de presa. Multi nu indraznesc sa mai priveasca pe fereastra, “de teama sa nu vada apa navalind”.
Riscuri de sinucidere
Pe Jindo, insula vecina cu locul catastrofei, rudele disparutilor sunt epuizate si distruse. Ele campeaza de o saptamana in sala de gimnastica a insulei, care seamana cu o tabara de refugiati in deriva. Dupa ce s-au agatat timp de cateva zile de speranta gasirii unor supravietuitori, familiile asteapta in prezent sosirea in port a cadavrelor scoase de pe feribot. Cand sunt chemati – deoarece echipa de legisti a gasit acte de identitate sau haine care corespund descrierii oferite de rude – trebuie sa identifice cadavrele, intr-o morga improvizata sub corturi. “Este un carusel de emotii. Socul, neincrederea, furia si tristetea se intrepatrund in spiritul lor”, constata Sohn Jee-Hoon, unul dintre zecile de specialisti care ajuta familiile sa treaca prin aceasta incercare. Cu atat mai mult cu cat sustinerea psihologica este putin raspandita in Coreea de Sud: sa ceri ajutor este un semn de slabiciune, considera multe persoane. Tara are cele mai ridicate rate de sinucidere dintre natiunile dezvoltate (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica): 33,5 la suta la 100.000 de locuitori.
Cultura subordonarii
Presedintele sud-coreean Park Geun-hye a condamnat comportamentul capitanului feribotului Sewol si al unei parti a echipajului, pe care le-a echivalat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *